Livreddende kjærlighet

Levertransplanterte Harald Thingnes smiler mot vintersola på Operataket i Oslo
TAKKNEMLIG: Harald Thingnes er levertransplantert og glad for at han har fått en ny sjanse.

Stiftelsen Organdonasjon markerer Alle hjerters dag – bedre kjent som Valentinsdagen, for å få ut budskapet om den største kjærlighetsgaven av dem alle.

Organdonasjon har til nå gitt over 13500 nordmenn et nytt liv, siden virksomheten ble igangsatt i Norge på 70-tallet. Stadig nye pasientgrupper får tilbud om organtransplantasjon, som kan være livreddende hjelp ved en rekke sykdommer. Blant annet har har:

  • 9900 fått nyre
  • 2000 fått lever
  • 710 fått lunger
  • 610 fått bukspyttkjertel, eller øyceller

– Dette er tidligere svært syke pasienter som fikk leve videre fordi folk som deg og meg, helt uselvisk og med et ønske om å hjelpe andre sa «ja» til organdonasjon. Det er en kjærlighetserklæring i ett enkelt ord, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Målet med kampanjen er å få frem at donasjonsvirksomheten er helt avhengig av at så mange som mulig sier ja til organdonasjon.

– Selv om åtte av ti nordmenn i dag er positive til organdonasjon, er donasjon medisinsk mulig kun ved rundt 0,5 prosent av alle dødsfall. Derfor er det så viktig at flest mulig tar stilling i dette livsviktige spørsmålet, sier Sekowski.

Mellom 400 og 500 nordmenn står til enhver tid på venteliste.

Fikk hjelp

En av dem som har fått hjelp, er Harald Thingnes, familiefar, sportskommentator og levertransplantert. NRK-profilen fikk i 2006 påvist sykdommen PSC, en lever- og galleveissykdom som gradvis går løs på de andre organene. Etter en årrekke med legebesøk, kontroller og sykehusinnleggelser, ble det klart at en ny lever var eneste løsning.

Da han omsider fikk leveren han så sårt trengte, gjorde det noe med hele familien. Selv om hans kone Cathrine var en bauta for ham og familien gjennom sykdommen, var ventetiden svært tøff.

– Etter transplantasjonen kunne jeg høre den enorme lettelsen i stemmen hennes – for nå var jeg reddet, sier han.

Thingnes gleder seg stort over sitt nye liv, og sier det er enda bedre nå enn før, fordi han har fått en ny sjanse.

– Jeg evig takknemlig for alle som sier ja til organdonasjon. Og jeg kan ikke takke nok de som har reddet meg. Tusen takk!

Mange frivillige

Dagen vil blant annet markeres med stands, og materiell som deles ut over hele landet. Nærmere 250 frivillige har bestilt kampanjemateriell som spiller på det velkjente «I ❤️ YOU».

Se kampanjen her

Last ned digital materiellpakke