I love you!

Hva sier vel kjærlighet mer enn et hjerte, symbolet for alt det gode? Men for noen kan det være like mye kjærlighet i en lever, bukspyttkjertel, lunge eller nyre. Organdonasjon har reddet over 13000 nordmenn så langt. Stadig flere pasientgrupper får tilbud om organtransplantasjon. Ditt ja til organdonasjon gjør det mulig!


Reza (60), bydelspolitiker og levertransplantert

– Vinteren 2019 kom beskjeden som endret livet mitt: Jeg hadde fått kreft i leveren. Bare en ny lever kunne redde meg. Men om den i det hele tatt ville komme – eller når, var umulig å si. Legene ville starte cellegift-behandling så fort som mulig, så kreften ikke skulle spre seg.

Rett før behandlingen skulle begynne, kom telefonen: De hadde funnet en lever til meg, mye tidligere enn antatt. Jeg visste ikke hva jeg skulle svare. Jeg var redd for komplikasjonene, men samtidig var ønsket om å komme meg tilbake på bena så sterkt. Jeg ville tilbake til livet, være der for mine nære og kjære, og jobbe for alle menneskene i bydelen min.

Jeg er så takknemlig for at det finnes mennesker som sier ja til organdonasjon! Deres raushet og solidaritet redder liv. Blant annet mitt.

Reza er en av 1800 nordmenn som har blitt reddet av en ny lever.


Camilla (28), juridisk assistent og lungetransplantert

– Sykdommen jeg ble født med, ødela lungene mine gradvis. Det var tøft, men jeg gjorde det jeg kunne for at den ikke skulle få definere livet mitt. Til slutt var det som å puste gjennom et sugerør. Jeg hadde bare 15 prosent lungekapasitet igjen, og måtte få kontinuerlig oksygentilførsel.

Å bli satt på venteliste var et sjokk. I tillegg til dødsfrykten, bekymret jeg meg for om jeg ville være «frisk» nok til en lungetransplantasjon. Kroppen må tåle en sånn påkjenning. Samtidig tenkte jeg at «nå må det skje noe snart, ellers rekker jeg ikke å fylle 30 engang».

Nye lunger har gitt meg så mange muligheter. Nå kan jeg gjøre det jeg vil. Små ting andre tar for gitt. Å gå i butikken. Eller en skitur, mens jeg kjenner sola varme i ansiktet.

Hadde det ikke vært for at en familie i dyp sorg sa ja til organdonasjon da jeg trengte det mest, ville jeg ikke vært her. Nå kan jeg i stedet nyte livet – og glede meg til 30-årsdagen.

Camilla er en av over 650 nordmenn som har blitt reddet av nye lunger.


Lasse (64), pensjonist og nyretransplantert

– Etter lang tids sykdom ble jeg i 2014 satt på venteliste for en ny nyre. Det skulle gå fire og et halvt år før den etterlengtede telefonen kom en natt til meg, med beskjed om å møte opp på avdeling for transplantasjon på Riksen umiddelbart. De hadde funnet en nyre som passet til meg.

Det var en deilig beskjed å få etter så lang ventetid. På Riksen ble jeg tatt imot av det hyggeligste personalet og mest hjelpsomme pleiere som jeg noensinne har møtt, og det gjaldt under hele oppholdet.

Da jeg våknet etter operasjonen var jeg klar i hodet og kjente en form i kroppen som jeg ikke hadde kjent på mange år. Jeg kjente til og med varme i benene, for første gang på veldig lenge. Med den nye nyren fikk jeg også et nytt liv, og formen min er stigende for hver dag som går.

Jeg er evig takknemlig til den familien som sa ja til å donere bort et organ fra deres kjære i den triste og vanskelige tiden.

Lasse er en av over 9300 nordmenn som har blitt reddet av en ny nyre.


Karianne (47), foredragsholder og bukspyttkjerteltransplantert

– Fem år gammel ble jeg diagnostisert med Diabetes type 1. Begge brødrene mine har sykdommen, så det var ingen tvil om hva sengevætingen og den konstante tørsten skyldtes.

Komplikasjonene kom tidlig. Synet ble dårligere. Sår grodde dårlig. I verste fall ville jeg måtte amputere føttene, eller miste synet. Spesielt det siste skremte meg. Diabetes angriper også nyrene og bukspyttkjertelen. Stadige anfall og insulinsjokk preget hverdagen min.

36 år gammel fikk jeg endelig ny nyre og bukspyttkjertel. Mine egne hadde takket for seg. Nå er livet mitt nydelig. Jeg slipper å tenke på blodsukkeret. Jeg kan gå hjemmefra uten å ta med et helt apotek, eller falle om på gata. Jeg kan være alene – uten at noen må se til meg med jevne mellomrom. Jeg lever!

Jeg har så enorm respekt for alle som sier ja, spesielt de etterlatte. Jeg snakket med en dame en gang, som hadde mistet sønnen i en ulykke. Hans organer reddet flere. «Det er ingenting som har hjulpet meg i sorgen frem til jeg møtte deg», sa hun til meg. Det var utrolig sterkt.

Karianne er en av over 600 nordmenn som har blitt reddet av en ny bukspyttkjertel, eller øyceller fra bukspyttkjertel.


Les mer om hvilke sykdommer som kan føre til behov for et nytt organ

Se tall og statistikk for organdonasjon og transplantasjon

Last ned kampanjemateriell til sosiale medier og print