For noen er det mer kjærlighet i helt andre organer enn hjertet.

I love you!

Hva sier vel kjærlighet mer enn et hjerte, symbolet for alt det gode? Men for noen kan det være like mye kjærlighet i en lever, bukspyttkjertel, lunge eller nyre. Organdonasjon har reddet over 13000 nordmenn så langt. Stadig flere pasientgrupper får tilbud om organtransplantasjon. Ditt ja til organdonasjon gjør det mulig! – Slik blir du organdonor.


Harald (53), sportskommentator og levertransplantert

– For 17 år siden fikk jeg påvist en leversykdom som også går løs på andre organer. Det var sykehusbesøk og innleggelser i en årrekke. Så, under en rutinekontroll fant de ut at leveren måtte byttes ut. Det hastet, og jeg ble satt på venteliste.

Rett før jul kom telefonen fra Rikshospitalet, under en familiemiddag. Det var en enormt sterk kveld. Vi hadde et kollektivt sammenbrudd alle fire, og holdt rundt hverandre. Vi skjønte at nå skulle vi gjennom noe voldsomt stort. Vi tok farvel, og visste ikke når vi skulle sees igjen.

Da jeg våknet etter transplantasjonen, hadde blodprøvene snudd, ting så bra ut. De fantastiske legene har klart å bytte ut mitt syke organ med et friskt som fungerte! Jeg ringte min kone, og kunne høre hvor lettet hun var. Hun som hadde vært som bauta – nå kunne jeg høre hvor mye som slapp, hun kunne le med magen igjen. For nå var jeg reddet.

Jeg er evig takknemlig for de som er organdonorer og oppfordrer selvsagt alle andre til å være det. Og jeg kan ikke takke nok de som har reddet meg, og de som redder andre. Tusen takk!

Harald er en av over 2000 nordmenn som har blitt reddet av en ny lever.


Camilla (30), juridisk assistent og lungetransplantert

– Sykdommen jeg ble født med, ødela lungene mine gradvis. Det var tøft, men jeg gjorde det jeg kunne for at den ikke skulle få definere livet mitt. Til slutt var det som å puste gjennom et sugerør. Jeg hadde bare 15 prosent lungekapasitet igjen, og måtte få kontinuerlig oksygentilførsel.

Å bli satt på venteliste var et sjokk. I tillegg til dødsfrykten, bekymret jeg meg for om jeg ville være «frisk» nok til en lungetransplantasjon. Kroppen må tåle en sånn påkjenning. Samtidig tenkte jeg at «nå må det skje noe snart, ellers rekker jeg ikke å fylle 30 engang».

Nye lunger har gitt meg så mange muligheter. Nå kan jeg gjøre det jeg vil. Små ting andre tar for gitt. Å gå i butikken. Eller en skitur, mens jeg kjenner sola varme i ansiktet.

Hadde det ikke vært for at en familie i dyp sorg sa ja til organdonasjon da jeg trengte det mest, ville jeg ikke vært her. Nå kan jeg i stedet nyte livet – og glede meg til 30-årsdagen.

Camilla er en av over 710 nordmenn som har blitt reddet av nye lunger.


Lasse (66), pensjonist og nyretransplantert

– Etter lang tids sykdom ble jeg i 2014 satt på venteliste for en ny nyre. Det skulle gå fire og et halvt år før den etterlengtede telefonen kom en natt til meg, med beskjed om å møte opp på avdeling for transplantasjon på Riksen umiddelbart. De hadde funnet en nyre som passet til meg.

Det var en deilig beskjed å få etter så lang ventetid. På Riksen ble jeg tatt imot av det hyggeligste personalet og mest hjelpsomme pleiere som jeg noensinne har møtt, og det gjaldt under hele oppholdet.

Da jeg våknet etter operasjonen var jeg klar i hodet og kjente en form i kroppen som jeg ikke hadde kjent på mange år. Jeg kjente til og med varme i benene, for første gang på veldig lenge. Med den nye nyren fikk jeg også et nytt liv, og formen min er stigende for hver dag som går.

Jeg er evig takknemlig til den familien som sa ja til å donere bort et organ fra deres kjære i den triste og vanskelige tiden.

Lasse er en av over 9900 nordmenn som har blitt reddet av en ny nyre.


Karianne (49), foredragsholder og bukspyttkjerteltransplantert

– Fem år gammel ble jeg diagnostisert med Diabetes type 1. Begge brødrene mine har sykdommen, så det var ingen tvil om hva sengevætingen og den konstante tørsten skyldtes.

Komplikasjonene kom tidlig. Synet ble dårligere. Sår grodde dårlig. I verste fall ville jeg måtte amputere føttene, eller miste synet. Spesielt det siste skremte meg. Diabetes angriper også nyrene og bukspyttkjertelen. Stadige anfall og insulinsjokk preget hverdagen min.

36 år gammel fikk jeg endelig ny nyre og bukspyttkjertel. Mine egne hadde takket for seg. Nå er livet mitt nydelig. Jeg slipper å tenke på blodsukkeret. Jeg kan gå hjemmefra uten å ta med et helt apotek, eller falle om på gata. Jeg kan være alene – uten at noen må se til meg med jevne mellomrom. Jeg lever!

Jeg har så enorm respekt for alle som sier ja, spesielt de etterlatte. Jeg snakket med en dame en gang, som hadde mistet sønnen i en ulykke. Hans organer reddet flere. «Det er ingenting som har hjulpet meg i sorgen frem til jeg møtte deg», sa hun til meg. Det var utrolig sterkt.

Karianne er en av over 610 nordmenn som har blitt reddet av en ny bukspyttkjertel, eller øyceller fra bukspyttkjertel.


Gi en gave – redd liv!

Med ditt bidrag er du med på å støtte vårt arbeid for alle som venter på et nytt, livreddende organ.