Organdonasjon og etnisitet

Organdonasjon redder liv, men hvor lenge en person må vente på et livsviktig organ kan avhenge av hvem som sier ja til organdonasjon.

For pasienter med ulike etniske bakgrunner kan sjansen for en vellykket transplantasjon øke når flere fra deres egen etniske gruppe velger å bli donorer.

Derfor er det viktig at alle, uansett bakgrunn, tar stilling til organdonasjon – sammen kan vi korte ned ventetiden og redde flere liv.

Organdonasjon og genetikk

Afzal Aslamsen er lege og forklarer hvorfor det er viktig å ta stilling til organdonasjon.


Visste du at…

… pasienter med bakgrunn fra ulike etniske minoriteter kan ofte oppleve lengre ventetid på et passende organ, blant annet fordi det er færre donorer med tilsvarende vevstyper innen disse gruppene?

Dersom flere mennesker fra ulike etniske bakgrunner velger å bli organdonorer, enten etter sin død eller som levende donorer, kan dette bidra til kortere ventetid og bedre tilgang på passende organer for alle pasientgrupper.

Levende donasjon

Levende donasjon er når man gir bort en av sine to nyrer, eller en bit av sin lever, til en man kjenner godt eller er i familie med. Levende donasjon har gode prognoser for giver og mottaker. Det er strenge krav til å bli levende donor, da man må være sikre på at valget ikke skal få helsemessige negative konsekvenser for donor.

Miriam reddet sin venn Abdi.

Hun donerte én av sine to nyrer til sin gode venn.

Levende donasjon: Tehmina reddet sin nevø Adam

Da Tehminas nevø Adam helt plutselig fikk leversvikt var Tehmina sikker på hva som var det rette å gjøre. Hun donerte en bit av leveren sin og reddet den lille gutten.