Abdi fikk nyre av sin gode venn

Hva gjør du når en av dine nærmeste venner blir alvorlig syk? Da Abdi trengte en ny nyre for å leve videre stilte Miriam opp på ren impuls. Hennes første reaksjon var: her har vi et problem, hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Miriam og Abdis historie begynner for mange år siden. Et tilfeldig møte i Abdis frisørsalong på Grønland i Oslo for over ti år siden, skulle vise seg å ha stor betydning for dem begge.

Abdi hadde hele livet vært i god form, men i 2015 begynte han å føle seg slapp, og han måtte ofte på do. Han dro til fastlegen som fant proteiner i urinen hans. Han blir henvist til nyrespesialister på Ullevål, hvor han ble fulgt opp med jevnlige kontroller. Det viste seg raskt at nyrekapasiteten ble dårligere, og etter kort tid begynte han i dialyse. Han trengte en ny nyre.

Abdi prøvde å holde sykdommen skjult for de rundt seg, men Miriam ante at noe ikke var som det skulle være. Da Adbi i løpet av kort tid gikk ned mye i vekt, konfronterte hun ham med dette. Til slutt fortalte han at han hadde nyresvikt, og at han måtte ha en nyretransplantasjon for å overleve.

Miriam og Abdi var begge entreprenører og vant til å snakke med hverandre om daglige utfordringer.

Min første reaksjon var: Her har vi et problem, hva kan jeg gjøre for å hjelpe?

Miriam

Støtt vårt arbeid for alle som venter med et fast månedlig beløp, og bidra til at flere liv reddes!

Miriam ønsket å donere en av nyrene sine til Abdi. For å bli godkjent som levende nyredonor, må man være i slekt eller ha en nær relasjon. Det er også viktig at man er en bra «match», noe Abdi og Miriam viste seg å være.

En høstdag i 2019 ble de trillet inn på operasjonssalen, begge spente på hvordan tiden etter ville bli.

Abdi kom seg raskt i form etter operasjonen. For ham som hadde hatt nedsatt helse i lang tid, var det å få en velfungerende nyre svært merkbart. For Miriam tok det lengre tid enn hun hadde regnet med å komme tilbake i hverdagen. Hun kom seg gradvis, men hendelsen har endret hvordan hun nå tenker rundt egne valg i livet.

Jeg takker Gud for at jeg gjorde dette, og jeg takker Gud for at jeg er frisk i dag. Opplevelsen har gjort at jeg tar mer hensyn til og mer bevisst på min egen kropp, og jeg er så takknemlig for den erfaringen.

Miriam

Denne store hendelsen i deres liv har ikke endret hvordan de to ser på hverandre i dag.

Siden jeg møtte Miriam, har hun vært en søster for meg. Det har ikke endret seg for meg.

Abdi

Støtt vårt arbeid for alle som venter med et fast månedlig beløp, og bidra til at flere liv reddes!