Vi snakker ekte (neste)kjærlighet

Camilla er en av 680 nordmenn som er blitt reddet av nye lunger

I årets kampanje for «Alle hjerters dag», har Stiftelsen Organdonasjon tatt seg den frihet å utelate hjertet, selve symbolet på kjærlighet.

– Budskapet er at organdonasjon er et fantastisk uttrykk for kjærlighet. Og at denne kjærligheten like gjerne kan ligge i en ny nyre, lunge, lever eller bukspyttkjertel. En stor og livsviktig gave for den som trenger den, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Han peker på at 2021 har vært et tungt år for organdonasjon i store deler av verden. Til tross for at Norge har klart seg relativt bra, har det likefullt vært en nedgang også her. Med kampanjen håper han på økt bevissthet om saken.

Nesten 13500 reddet

Ventelistene øker i takt med at stadig flere pasientgrupper får tilbud om organtransplantasjon i Norge. Mange av disse har få eller ingen behandlingsalternativer. Så langt har over 13 460 nordmenn blitt reddet av et nytt organ. Av disse har over:

  • 9600 fått nyre
  • 1890 fått lever
  • 680 fått lunger
  • 600 fått bukspyttkjertel, eller øyceller fra bukspyttkjertel

Frivillighetens år

I 2022 skal frivilligheten i Norge feires. Årets dager er blitt fordelt på en rekke organisasjoner og foreninger, og skal markeres på ulike måter. Stiftelsen Organdonasjon har blitt tildelt 14. februar, altså Valentinsdagen.

– På en måte kan man si at organdonasjon og frivillighet er nært beslektet. De er begge uttrykk for nestekjærlighet, et ønske om å gjøre andre godt. Da passer det veldig bra å markere alt dette på kjærlighetens dag, sier Sekowski.

Til vanlig stiller mange frivillige opp på stand for organdonasjon på Valentinsdagen. I år, som i fjor, har det av hensyn til smittevern i stedet blitt en heldigital kampanje.

– Vi vet at mange av våre frivillige gjerne skulle vært ute i gater, torg og på kjøpesentre for å møte mennesker og formidle vårt livreddende budskap denne dagen. Vi håper det snart vil være mulig igjen, sier Sekowski.

Fire takker for kjærligheten

I kampanjen, som spiller på det kjente «I ❤︎ YOU» står fire mennesker som har fått et nytt organ, frem med sin historie, og takker alle de som sier ja til organdonasjon.

Å bli satt på venteliste var et sjokk. I tillegg til dødsfrykten, bekymret jeg meg for om jeg ville være «frisk» nok til en lungetransplantasjon. Kroppen må tåle en sånn påkjenning. Samtidig tenkte jeg at «nå må det skje noe snart, ellers rekker jeg ikke å fylle 30 engang».

Camilla, lungetransplantert

Jeg er så takknemlig for at det finnes mennesker som sier ja til organdonasjon! Deres raushet og solidaritet redder liv. Blant annet mitt.

Reza, levertransplantert

Da jeg våknet etter operasjonen var jeg klar i hodet og kjente en form i kroppen som jeg ikke hadde kjent på mange år. Jeg kjente til og med varme i benene, for første gang på veldig lenge. Med den nye nyren fikk jeg også et nytt liv.

Lasse, nyretransplantert

Nå er livet mitt nydelig. Jeg slipper å tenke på blodsukkeret. Jeg kan gå hjemmefra uten å ta med et helt apotek, eller falle om på gata. Jeg kan være alene – uten at noen må se til meg med jevne mellomrom. Jeg lever!

Karianne, bukspyttkjertel- og nyretransplantert

Les historiene på love.organdonasjon.no

Se tall og statistikk for organdonasjon og transplantasjon

Les mer om frivillighetens år