Seiler fra Bergen til Bodø uten nyrer – for organdonasjon

Stina er klar for sitt livs seilas – for organdonasjon. Foto: Karoline O.A. Pettersen

Lørdag 5. august kaster Stina Isabel Almli Pettersen Nordine loss fra Zachariasbryggen i Bergen. Sammen med skipper Fridtjov Bergmann, skal den nyresyke kvinnen seile fra Bergen til Bodø med et dialyseapparat ombord, for å skape oppmerksomhet om organdonasjon og nyresykdom.

Grunnet alvorlig nyresykdom er Nordine i dag uten fungerende nyrer, og er helt avhengig av å rense blodet ved hjelp av dialyse. I løpet av seilasen skal hun besøke en rekke steder langs kysten for å sette fokus på organdonasjon, blant annet sykehus, fotballklubber og foreninger.

Stor påkjenning

Nordine har ventet på en nyre i over fire år. I fjor fikk hun transplantert inn en nyre, som viste seg å være defekt. Den måtte etter kort tid opereres ut igjen. Sammen med den lange ventetiden er dette en stor påkjenning for den 41 år gamle kvinnen.

– Å vente på et organ er en kronisk frykt for å ikke holde ut til dagen kommer. Det er å kjenne på ubalanse, avmakt og å grue seg til å bli dårlig før neste dialyse. Lange ventelister gjør ikke saken bedre. Og etter det mislykkede transplantasjonsforsøket, ser det ikke så veldig lyst ut akkurat nå, sier Nordine.

Vil bli utfordrende

Nordine har tidligere syklet Norge på langs, og gått Norge på tvers på ski. Hennes største ønske er at flere skal si ja til organdonasjon, og dermed redde liv. Nå ser hun frem til stillheten på havet, og ikke minst å få ut budskapet om organdonasjon. Samtidig vet hun at turen også vil kunne by på utfordringer.

– Jeg er spent på hvordan dialysemaskinen vil klare seg i seilbåten. Og ikke minst jeg, som er uggen nok fra før, ler Nordine.

Seilasen er gjort mulig takket være støtte fra Stiftelsen DamLandsforeningen for Nyresyke og Transplanterte (LNT), samt Stiftelsen Organdonasjon. Informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon, Aleksander Sekowski er svært imponert over Nordine.

– Stina har en helt ufattelig viljestyrke. Det er virkelig stort det hun gjør for saken, sett i lys av sykdomsbildet hennes. Vi heier på henne, og håper at hun snart får det livreddende organet hun har ventet så lenge på, sier Sekowski.

Her kan du lese mer om seilasen og se reiserute

Foto: Karoline O.A. Pettersen