Bergen–Bodø med nyresvikt

5. aug–5. sept 2023

En ekspedisjon for livet

For fire år siden sviktet nyrene til Stina. Dialysebehandlingen holder henne i live, mens hun venter på en ny. I mellomtiden kjemper hun for flere ja til organdonasjon, og ikke minst – for sin egen helse og sinn. Hun har syklet Norge på langs og gått Norge på tvers på ski. Nå skal hun seile fra Bergen til Bodø, med en dialysemaskin ombord.

Underveis vil hun møte mennesker og fortelle sin historie. Hennes største ønske er at flere får kunnskap om organdonasjon. På den måten kan flere liv reddes, kanskje også hennes eget.

Stina er en av over 500 nordmenn som venter på et nytt organ. Det har vært en tøff tid, med flere nedturer. I fjor var hjelpen svært nær, men nyren hun fikk fungerte ikke, og måtte opereres ut igjen. Nå er hun redd for at tiden er i ferd med å renne ut.

– Å vente på et organ er en kronisk frykt for å ikke holde ut til dagen kommer. Det er å kjenne på ubalanse, avmakt og å grue seg til å bli dårlig før neste dialyse. Lange ventelister gjør ikke saken bedre. Og med et mislykket transplantasjonsforsøk i bagasjen, er håpet om en nyre ytterligere svekket.

Stina Isabel Almli Pettersen Nordine

Bli med å hilse Stina velkommen i Bodø 5. september klokken 1800! (OBS! Nytt sted! )

Det blir mottakelse, kake, kor, og overraskelser. Vi møtes på Thon Hotel Nordlys Klikk her mer inormasjon om arrangementet

Følg turen

Se bilder og film fra turen på Instagram: stina_seiler

Følg båten på Marine Traffic

Reiserute

Stina vil underveis stoppe på følgende steder. Avvik kan forekomme – både hva tid og sted angår.

Bergen 4.–5. august

Florø 6.–7. august

Måløy 8.–10. august

Ålesund 11.–13. august

Molde 14.–16. august

Kristiansund 17.–18. august

Smøla 19.aug

Brekstad 20.–21 august

Rørvik 22.–23. august

Brønnøysund 24.–25. august

Ylvingen 26.–27. august

Sandnessjøen 28.–29. august

Lovund 30. august–2. september

Ørnes 3.–4. september

Bodø 5.–6. september

I krevende dialysebehandling hele turen

Stina har nyresvikt, og en dialysemaskin gjør jobben nyrene hennes skulle gjort. Annenhver dag må hun kobles opp til en maskin som renser blodet hennes. Prosessen er både tid- og energikrevende, i tillegg er det en enorm belastning for kroppen. Se Stina forklare hvordan dialysebehandling virker.

Faktaboks

Hva er kronisk nyresykdom – og hva skyldes det?

Kronisk nyresykdom utvikler seg gradvis, og svekker nyrene varig. Det kan være ulike årsaker, men omtrent halvparten av tilfellene skyldes høyt blodtrykk og diabetes. Hos mange pasienter er det vanskelig å fastslå nøyaktig årsak.

Hva er dialyse? 

Dialyse er en livsnødvendig behandling hos personer med alvorlig nedsatt nyrefunksjon. Her gjør en maskin nyrenes jobb. Den fjerner avfallsprodukter fra blodet og regulerer kroppens vann-, salt- og syrebalanse. Dialysen utføres tre til syv ganger i uken, og kan gjøres på sykehus eller hjemme.

Hva er levende nyredonasjon?

Friske mennesker kan fint klare seg med én nyre. Man kan dermed donere en av dem, mens man lever. I Norge kan man kun gi nyre til noen man har en nær relasjon til, som familie eller venner.

Hva er organdonasjon, og hvorfor er det viktig?

Organdonasjon betyr at organer gis fra ett menneske til et annet. En donor kan redde opp til syv liv. I Norge står det til enhver tid mellom 400 og 500 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ.

Hvordan sier jeg ja til organdonasjon?

Informer dine nærmeste pårørende om at du sier ja til organdonasjon. Du kan også fylle ut et Donorkort™ som en bekreftelse på at dine nærmeste er informert. Les mer.

Hvem kan si ja til organdonasjon?

Alle kan si ja til organdonasjon, uansett alder, sykdom, helsetilstand eller medisinbruk. Dette gjelder for organdonasjon etter død. For levende nyredonorer er det egne krav.

Les mer om nyresykdom og dialyse på lnt.no

Les mer om organdonasjon


Pressehenvendelser

Vil du møte Stina underveis eller trenger mer informasjon? Kontakt Aleksander

Her finner du pressemelding for turen.

Aleksander Sekowski

Informasjonssjef

Prosjektet

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Logoen til Stiftelsen Organdonasjon.

Sponsorer