Organdonasjon under koronapandemien – Donasjonsuka 2020
Lørdag 19. september går Donasjonsuka 2020 av stabelen. Som så mye annet i samfunnet, har heller ikke donasjonsvirksomheten kommet seg upåvirket gjennom pandemien.
I tiden etter at de strenge tiltakene ble innført i mars, og helsevesenet ble satt i høy beredskap, gikk donasjonsratene noe ned. En periode var programmet for levende donasjon av nyre stengt ned av kapasitetshensyn. I tillegg har det vært færre ulykker, og dødsfall der organdonasjon var mulig. Dette henger trolig sammen med at befolkningen i større grad holdt seg hjemme.
Rekordlange ventelister
Ventelistene for et nytt organ har aldri vært så lange som nå. Ved utgangen av juni stod det 501 pasienter i kø. Det er mange årsaker til at listene blir lengre. Befolkningen blir eldre, sykdommer som kan gi organsvikt øker i omfang, og den medisinske utviklingen gjør at transplantasjonsmedisinen kan hjelpe flere.
Mange frivillige vil hjelpe
Årets Donasjonsuke blir annerledes. En rekke fysiske aktiviteter er blitt avlyst. Det samme har all stand-aktivitet og utdeling av Donorkort™. I stedet er det blitt laget en egen materiellpakke, med ulike typer plakater og klistremerker, som skal sørge for at saken kan synliggjøres på en forsvarlig måte. Det har faktisk ført til at rekordmange frivillige har meldt seg på i år.
– Det er oppløftende å se at så mange ønsker å hjelpe, pandemien til tross. Det viser at saken er viktig for mange. Vi håper å bli synlige i gatebildet over det ganske land de neste dagene, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.
Årets kampanje «Jeg er organdonor», skal få frem viktigheten av å dele sitt standpunkt til organdonasjon med sine nærmeste.
– Det er alt som skal til for å si ja til organdonasjon, sier Sekowski.
Positive, men har ikke delt det
I en undersøkelse fra januar i år* oppgir hele 83 prosent av de spurte at de er positive til organdonasjon. Samtidig viser tidligere undersøkelser at så mange som halvparten av de positive ikke har delt sitt standpunkt med sine nærmeste.
– Da er det de pårørende som må ta avgjørelsen på den avdødes vegne. Er familien uforberedt på dette, kan det ende med et nei til donasjon, selv om den avdøde var positiv. Og akkurat nå er det viktigere enn noensinne at hvert eneste ja blir ivaretatt, sier Sekowski.
*) Gjennomført av Norstat på oppdrag av Stiftelsen Organdonasjon i perioden 14.01-20.01.20, web-omnibus, representativt utvalg av befolkningen, n=1008