Haukeland innfører cDCD
Som det siste av 28 donorsykehus i landet tar Haukeland nå i bruk cDCD-metoden for organdonasjon. Metoden gjør at flere organer kan reddes og doneres til pasienter.
Marta Ebbing, fagdirektør på Haukeland, bekrefter til NRK at Haukeland nå tar i bruk metoden, etter at sykehuset har brukt halvannet år på å bestemme seg.
Metoden donasjon etter sirkulatorisk død (cDCD), var lenge omstridt. Årsaken er at den endrer kriteriene for når man blir erklært død på norske sykehus.
Den nye metoden gjør at flere organer kan reddes og doneres til pasienter, fordi den muliggjør organdonasjon også etter hjerte- og åndedrettstans, noe som før ikke var mulig. Ifølge Stiftelsen Organdonasjon kan donorratene i Norge øke med 10 til 20 prosent.
– Det er bra om fleire personar som i dag står i kø for å få et organ, kan få det, og slik leve et lengre og bedre liv, sier Ebbing. Hun håper flere vil si ja til å bli organdonorer.
– Vi er veldig glade for at Haukeland nå sier ja. Det medfører at tilbudet til de som ønsker å donere sine organer endelig blir likt over hele landet, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.
I dag står over 400 pasienter på venteliste for et nytt organ.
– Dette gir håp til alle dem som venter i dag. Haukeland er et stort og viktig sykehus, og vi tror dette vil ha effekt, sier Sekowski.