Viktor Hovland spilte golf med kølle fra 1950 – for organdonasjon!

Viktor Hovland sjekket utstyret – en Hickory-kølle fra 1950 – før han slo ut med under Wright Invitational 2024. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen.

– Det her er jo helt sykt! utbrøt verdensstjernen Viktor Hovland i det han fikk utdelt golfkøllen fra 1950-tallet. Den måtte han og resten av laget hans slå ut med på Hull 16 under golfturneringen Wright Invitational på Kragerø golfbane 6. juli 2024.

Fikk kjenne på usikkerhet
Det er Kevin Wright som er initiativtager og arrangør av turneringen. Stiftelsen Organdonasjon var til stede med to stander der flere frivillige også stilte opp. Vi hadde også ansvar for en spesiell utfordring til spillerne på Hull 16: Én deltaker fra hvert lag måtte spinne et bingo-hjul som avgjorde hvilken kølle laget måtte bruke på utslaget. Alternativene inkluderte gamle hickory-køller fra 1910- til 1950-tallet, eller hvis de var heldige, sin egen kølle. Utfordringen illustrerte hvordan sykdom rammer tilfeldig, og den usikkerheten det kan medføre.

Flisete driver fra 1950
Latteren satt løst da hickory-køllen fra 1950-tallet ble presentert for laget til verdensstjernen Viktor Hovland: en flisete Gold Spalding Medal driver laget i Dysart, Skottland. Hull 16 er det lengste på Kragerø Golfbane med en lengde på 316 meter fra utslag til hullet, og spenningen var derfor stor rundt hvor langt det var mulig å slå med den antikke køllen.

Reaksjoner fra spillerne skjønte at de ikke fikk velge sin egen kølle på utslaget. F.v. Fred Ekre. Kygo, Martin Blom, Even Blom, Anna Øglænd og Viktor Hovland. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen.



– Den er jo ikke rett engang jo, sa Hovland etter å ha studert køllen nærmere før han gjorde seg klar for utslaget. Publikum ga fra seg et gisp i det driveren traff ballen og sendte den ned mot greenen. Ingenting tyder på at utfordringen ødela for spillet for dette laget. 250 meter fra utslaget landet den på, og dagens lengste slag. Det var Viktor og resten av laget hans «The chosen ones» som til slutt stakk av med seieren av hele turneringen. Se video nederst i artikkelen.

Men det var ikke bare spennende golfspill som trakk store deler av kjendis-Norge til Kragerø denne helgen.

– Jeg er god kompis med Kevin, og han har jo jobbet hardt for å få til det her, inkludert mange andre også. Det er bare kult å være her å støtte, og så går det til en god sak selvfølgelig, sier Viktor.

Viktor trakk også frem hvor tilfeldig sykdom kan ramme.

– Jeg har hatt flaks sånn sett, at ingen ting har sviktet. Det kan skje hvem som helst, når som helst. Så jeg håper dette kan hjelpe disse menneskene, sier Viktor.

Jon Almaas gjør seg klar for utslaget på Hull 16 på Kragerø Golfbane. Foto: Stiftelsen Organdonasjon.

Personlig engasjement
Initativtaker Kevin er tidligere norgesmester i golf, og til vanlig bosatt i USA. At det nettopp er organdonasjon inntektene fra turneringen går til, er ikke tilfeldig. Faren til Kevin er født med en hjertefeil og har fått et nytt hjerte to ganger. Også Kevin og søsteren hans har samme hjertesykdom og vil en dag trolig trenge et nytt hjerte. Med turneringen ønsker Kevin å inspirere flere til å si «ja» og skape oppmerksomhet om organdonasjon, noe det ser ut som han har lykkes med.

For det ble nærmest folkevandring på Kragerø Golfbane da langt over 3000 tilskuere var samlet for å se en av verdens beste golfspiller og en rekke kjente norske profiler, spille golf til inntekt for organdonasjon. Jon Almaas, Kygo, Kurt Nilsen, Rasmus Wold og Gucci Gaute var bare noen av de som gikk 18 hull for å skape bevissthet om organdonasjon denne lørdagen.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen.

– Vi har hatt et kjempefantastisk oppmøte denne gangen, og vi har solgt nesten dobbelt så mange billetter som i fjor. Jeg syns det er utrolig hyggelig at så mange stiller opp for saken, sier Kevin.

Vil gjenta suksessen
Turneringen, som nå er inne i sitt tredje år, samlet i 2022 og 2023 inn henholdsvis 1,5 og 1 million kroner til Stiftelsen Organdonasjons arbeid. I 2024 vil noe av overskuddet også gå til Rikshospitalets Hjertefond. Kevin håper å overgå fjorårets innsamling, og takker alle sponsorer og spillere som gjorde turneringen mulig. Så fornøyd var han at han har bestemt seg for å fortsette turneringen.

– Det har vært en utrolig bra dag. Jeg bestemte meg underveis i turneringen at dette må jeg gjøre igjen, så det blir Wright Invitational 2025 også, tilføyer Kevin.

Arrangør Kevin Wright var fornøyd med dagen. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen.

Viktig støtte til arbeidet for alle som venter
Arrangementet og midlene betyr mye for Stiftelsen Organdonasjons arbeid med å informere befolkningen om organdonasjon, slik at flere sier «ja».

– Det Kevin gjør her er helt enestående, både i norsk golfsammenheng og for organdonasjon. Vi må klype oss litt i armen når vi ser hvor stort engasjement Kevin har greid å skape i løpet av de tre siste årene, både blant spillere, sponsorer og tilskuere. Alle som er med på dette bidrar med noe veldig viktig, og det er at det blir snakket om organdonasjon, sier markedsansvarlig Cathrine Kildal i Stiftelsen Organdonasjon.

– Det i seg selv kan bidra til å redde liv, avslutter hun.

Frida Nordhus, Cathrine Kildal, Hege Lundin Kuhle og Tiril Leggett fra Stiftelsen Organdonasjon på Hull 16. Foto: Norsk Golf.

Se flere bilder fra turneringen på vår Flickr-konto.

Se utfordringen på video på Facebook.