Venter i Arendal

Portrettfoto av Elin-Madelen Lerdahl.
Elin-Madelen Lerdahl. Foto: Privat.

Stiftelsen Organdonasjon er på plass i Arendal, og årets store happening – Arendalsuka. I år er fokus på de som venter.

Til enhver tid venter rundt 450 nordmenn på et nytt, livreddende organ. Ved utgangen av juni stod 473 pasienter på listen, som nå er på sitt lengste på ti år (andrekvartalstall). Dette ønsker Stiftelsen Organdonasjon å sette fokus på under Arendalsuka, med et eget stunt.

Vent med en som venter

På standen i gågata i Arendal har Stiftelsen Organdonasjon satt opp et «venterom», der man kan sette seg ned i en lenestol, og vise sin støtte til alle på ventelisten. Mens du venter, får du også vite mer om hvordan det er å stå i kø for et nytt organ, gjennom en liten film om Elin-Madelen Lerdahl.

Livet på pause

Den 25 år gamle kvinnen fra Akershus, er én av de 473 som venter. I over tre år har hun levd i håpet om at nyren hun så sårt trenger, skal komme. I dag er hun i dialyse fire ganger i uken, for å la maskiner gjøre jobben nyrene hennes ikke lenger klarer. Det er en stor belastning – både psykisk og fysisk, og ikke minst noe som krever svært mye av hennes tid. Tid hun gjerne skulle brukt til helt andre ting.

Det er som om livet er blitt satt på pause. Det er jo en liten mulighet for at den nyren aldri kommer, sier Lerdahl.

Lerdahls største ønske er å bli transplantert, og få hverdagen sin tilbake. Hun setter stor pris på all støtten så langt, og håper kampanjen kan bidra til å få flere til å si ja til organdonasjon.

#ventmedensomventer

Stiftelsen Organdonasjon oppfordrer også folk til å vise sin støtte i sosiale medier. Del et bilde om det å vente, og bruk hashtaggen #ventmedensomventer

Her kan du se filmen om Elin-Madelen.

Snyltefaen – en film om å få et nytt organ

Torsdag 15. august inviterer dessuten Stiftelsen Organdonasjon til visning av filmen «Snyltefaen» i Arendal Kino.

Filmen handler om Mathias, som har levd med en syk lever siden har var 10 år. Nå skal han få en ny, og Aftenposten har fulgt prosessen fra utredning til operasjon og tiden etterpå.

Les mer om filmen og visningen her.

Bilder viser en mann som sitter i en stol. Han holder et takkekort i hånden.