Premierevisning av ”Snyltefaen”

Bilde av Bjørn Lien, Mathias Rygh og Sandra Mørkestøl på scenen under premierevisningen.
Fv: Bjørn Lien, Mathias Rygh og Sandra Mørkestøl. Foto: Stifelsen Organdonasjon

Onsdag 20. september arrangerte Stiftelsen Organdonasjon premierevisning av minidokumentarfilmen «Snyltefaen» for en proppfull sal på utestedet Hvaskjer i Oslo.

Del av Donasjonsuka

Filmen er produsert av Aftenposten ved Sandra Mørkestøl, og handler om Mathias Rygh som trenger transplantasjon av lever for å kunne leve videre. Premierevisningen av filmen er en del av Donasjonsuka, som i år har fokus på hvor enkelt det er å bli organdonor.

Fulgte hele prosessen

Filmen er en ærlig og humoristisk minidokumentar om å få et nytt organ. Mathias er en ung mann på 29 år som har vært leversyk siden han var 10 år gammel. Han har i alle år levd et normalt liv, men i fjor ble han så syk at legene ønsket å utrede han for transplantasjon. Aftenposten har fulgt Mathias gjennom hele løpet, fra før utredningen, gjennom transplantasjonen og frem til nå, nesten et år etter operasjonen.

Mye humor

Filmen ble tatt godt i mot av de som var tilstede, og det var tydelig at filmen engasjerte. Dokumentaren bærer preg av mye humor, men også refleksjoner rundt temaet organdonasjon, og mange av de fremmøtte både brøt ut i latter og tørket tårene i løpet av visningen. Etter visningen av filmen var det samtale med Mathias Rygh, videojournalist Sandra Mørkestøl og transplantasjonskirurg Bjørn Lien fra OUS.

Dokumentaren om Mathias kan du se på Aftenposten TV. Bilder fra arrangementet finner du på Stiftelsen Organdonasjons Flickr-konto.