På lag med de som venter på et nytt liv

Bilde av to jenter i fotballdrakter med logoen til Stiftelsen Organdonasjon.
Ane Askelund Sævereid og Agnethe Klepp liker å spille med det livreddende budskapet på ryggen. Sævereid er medisinstudent, og synes organdonasjon er en viktig ting. 

Noen gjør litt mer enn andre for å fremme organdonasjon, og få flere til å si ja. Da ØHIL (Øvrevoll Hosle idrettslag) fotball skulle lage nye drakter til sine rundt 2000 spillere, bestemte de seg for at budskapet om organdonasjon skulle få være med å pryde den hvite og grønne drakten.

Valget var enkelt

Initiativet kom fra trener Gisle Olstad. Han er keepertrener for damelaget til ØHIL, som spiller i førstedivisjon. Han har selv opplevd å miste et familiemedlem i en ulykke. I dag lever flere mennesker takket være henne, og hennes donerte organer.

– Plassen på drakten var avsatt til en veldedig sak, og valget var enkelt. Vi mener organdonasjon er en viktig sak som fortjener eksponering, sier Olstad.

God eksponering

ØHIL er et av Norges største, lokale idrettslag, og fotballspillerne deltar i kamper over hele landet.

– Vi reiser land og strand rundt i sesongen, og mange ser draktene våre der vi er. Jo flere som får øynene opp for dette viktige budskapet, jo flere liv vil kunne reddes, sier Olstad.

Laget gjør dette helt vederlagsfritt for Stiftelsen Organdonasjon, og oppfordrer også andre til å støtte opp om saken. De har så langt kun fått positive reaksjoner, og håper at dette vil være med å få flere til å ta et positivt standpunkt til organdonasjon.

– Det er mange der ute som trenger nye ”reservedeler” for å leve videre. Da er flott at det går an å gi bort det man selv ikke trenger lenger, når den tid kommer, avslutter Olstad.

Portrettbilde av Gisle Olstad.
Gisle Olstad. Foto: Privat