Minnemarkering under Arendalsuka 2024
Stiftelsen Organdonasjon og Oslo Universitetssykehus Avdeling for organdonasjon holdt en minnemarkering for de 119 personene som donerte organer etter sin død i 2023 under Arendalsuka. Disse donorene reddet til sammen 355 liv.
119 hvite roser i ulike vaser var plassert på et bord, hvor hver rose representerte en donor. Minnemarkeringen fant sted onsdag 14. august, og tilstede var både daglig leder Hege Lundin Kuhle og styreleder Nina Roland fra Stiftelsen Organdonasjon, samt leder for OUS Avdeling for organdonasjon Hanne Asak med flere av sine kollegaer.
– Donorene har hatt stor innvirkning på ukjente menneskers liv, og vi ønsket å hedre både dem og deres familier, sier Hege Lundin Kuhle.
Dette er trettende gang Arendalsuka arrangeres, en møteplass hvor politikere, ideelle organisasjoner og næringsliv diskuterer politiske utfordringer og løsninger. Med årets minnemarkering ønsket Stiftelsen Organdonasjon og OUS Avdeling for organdonasjon å øke bevisstheten om viktigheten av organdonasjon, og å løfte noen av de utfordringene fagfeltet står overfor.
Små tall, stor betydning
I dag finnes det ingen nøyaktige tall på hvor mange pasienter som dør på norske sykehus som kunne blitt donorer. At flere dødsfall hvor organdonasjon lar seg gjennomføre blir oppdaget på sykehusene, og flere familier blir spurt om avdødes holdning til organdonasjon, vil kunne redde flere liv. Hver donor redder i gjennomsnitt tre liv, og hver donor har derfor stor betydning.
Oslo Universitetssykehus er det sykehuset med flest donasjoner i Norge i året, og Avdeling for organdonasjon har spesialkompetanse på ivaretakelse av donor og de pårørende i en donasjonsprosess.
– Som helsepersonell er vi pliktige til å sørge for at alle potensielle donorer vurderes. I dag har vi ikke gode nok systemer som kontrollerer at denne plikten faktisk følges opp på norske sykehus, sier Hanne Wikeby Asak.