Liv/endret – en fotoutstilling om organdonasjon

Hjertetransplanterte Emilie (venstre) sammen med tvillingsøsteren Madelen. Foto: Birte Magnussen

Fotograf Birte Magnussen stiller ut fotoserien «Liv/endret» i samarbeid med Stiftelsen Organdonasjon på Rådhusplassen i Oslo 23. mai til 6. juni.

Liv/endret er et analogt fotoprosjekt som portretterer mennesker som har fått livet endret på grunn av organdonasjon og transplantasjon.

Vi får blant annet stifte bekjentskap med en familie som mistet sin 13 år gamle datter som ble organdonor og reddet seks liv, en kvinne med alvorlig lungesykdom som fikk hjelp i siste liten, og en ung kvinne som ble reddet av et nytt hjerte. Vi får også møte helsepersonell som gjør denne livreddende virksomheten mulig.

Stengt sykdommen bak en låst dør

Emilie Mikalsen ble hjertetransplantert som åtteåring. Emilie ble født med en sjelden og svært alvorlig hjertefeil. Hennes tvillingsøster Madelen, ble født helt frisk.

– Først nå, i en alder av 27 år, er jeg i stand til å sette ord på hvor redd jeg faktisk var; den altomfattende frykten jeg opplevde i forbindelse med transplantasjonen, og ikke minst avstøtningen. Mesteparten av livet mitt har jeg stengt sykdommen min bak en låst dør, samtidig som jeg har levd i skam over hva den har gjort med meg og kroppen min. Det har vært vanskelig for meg å akseptere at jeg har et litt annet utgangspunkt enn andre som ikke er hjertesyke, sier Mikalsen.

Mange nære samtaler og refleksjoner

Fotografen, Birte Magnussen (37), har bakgrunn fra kunsthøgskolen, og jobber analogt med dokumentar og kunstfotografi. Hun har jobbet lenge med prosjektet, og opplevde det som svært meningsfylt.

– Det finnes knapt et tema med større kontrast en organdonasjon. For de fleste som venter er det alt eller ingenting. Det er livet eller døden. For meg personlig har dette vært et spesielt meningsfullt prosjekt å arbeide med, som har ført til mange nære samtaler og refleksjoner underveis. Jeg føler meg ydmyk over å ha fått lov til å dokumentere så private, sterke og sårbare historier, og i tråd med denne intimiteten valgte jeg å bruke et analogt mellomformat-kamera, som for meg muliggjorde en større tilstedeværelse i fotograferingen. 
Organdonasjon endrer – og redder liv, sier Magnussen.

Velkommen!

Åpningen av utstillingen vil skje på Rådhusplassen i Oslo (felt E), klokken 1600 til 1700 den 23. mai. Oslos ordfører Marianne Borgen står for åpning. Musikalsk innslag ved Jim Gordon. Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, vil også si noen ord. Utstillingen vil være tilgjengelig til 6. juni.