Liv/endret: Donasjonsuka 2019

Bilde av Victor Supersaxo som løper med grønn t-skjorte med skriften si det for å bli det.
Levertransplanterte Victor Supersaxo skal løpe helmaraton for organdonasjon. Foto: Anders Jensen.

Lørdag 21. september er Donasjonsuka 2019 i gang. I en hel uke skal Stiftelsen Organdonasjon sette ekstra fokus på organdonasjon gjennom ulike aktiviteter og kampanjer. Årets Donasjonsuke har fått navnet «Liv endret», og fokuset er på hvordan organdonasjon både redder og endrer liv.

Lørdag starter vi med Donasjonsdagen, som markeres av frivillige på stands over hele landet. Samtidig går Oslo Maraton av stabelen, der Stiftelsen Organdonasjon er veldedig partner. Nesten 20.000 skal løpe gateløpet, og blant dem er det en gjeng på 70 personer som skal løpe for organdonasjon.

Løper for organdonasjon

En av dem som skal løpe, er Victor Supersaxo. 47-åringen fra Tveit i Kristiansand, har en helt spesiell historie. I voksen alder fikk han en sjelden leversykdom kalt PSC.

I 2011 begynte symptomene å melde seg. Jeg gikk til legen, og fikk påvist veldig høye leververdier, sier Supersaxo.

Han fungerte nogenlunde, og var i jobb, men det ble tøffere og tøffere. Supersaxo, som alltid har vært en aktiv mann, kunne ikke lenger trene og holde seg i form. Alt ble en påkjenning, og smertene og kvalmen gjorde det ikke lettere.

Kreft fremskyndte

Sykdommen kan man i utgangspunktet leve lenge med. Men i 2013, under en rutinesjekk av leveren, oppdaget legene kreftceller. Da ble det klart at han trengte en transplantasjon raskt. Supersaxo ble satt på venteliste, og allerede etter syv dager, kom den perfekte leveren.

– Det gikk så fort at jeg nesten ikke fikk bearbeidet det mentalt, før jeg plutselig lå på operasjonsbordet, sier Supersaxo.

Takknemlig

På lørdag skal han forsere de 42 kilometerne med asfalt for å bidra til økt oppmerksomhet om organdonasjon. Han ønsker også å teste egne fysiske grenser som transplantert. I tillegg dreier det seg om takknemlighet.

Jeg kan ikke ringe og takke noen, så dette blir min måte å gjøre det på, sier Supersaxo.

Liv eller død for de som rammes

På spørsmål om hvorfor han mener det viktig at man sier ja til organdonasjon, kommer svaret kontant.

– Det spørsmålet alle må stille seg er: Vil du si ja til at en av dine kjære kan få muligheten til å leve videre? Heldigvis kommer de aller færreste i den situasjonen, men det betyr liv eller død for oss som rammes, avslutter han.

Dette skjer i løpet av donasjonsuka

Kampanjeplakat for donasjonsuka 2019. På plakaten er det bilde av Emilie.
  • Donasjonsdagen lørdag 21. september – selve nasjonaldagen for organdonasjon – markeres med stands av våre frivillige over hele landet.
  • Fotoutstillingen «Liv endret» stilles ut på Kulturhuset 23.–29. september i samarbeid med fotograf Birte Magnussen. Dette er et analogt fotoprosjekt som portretterer mennesker som har fått livet sitt endret på grunn av organdonasjon.
  • Torsdag 26. september skal Stiftelsen Organdonasjon være en del av kulturbegivenheten «Elvelangs i Fakkellys». Flere studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) vil presentere lysinstallasjoner med organdonasjon som tema.
  • Islamic Cultural Center (ICC) deltar aktivt i årets Donasjonsuke, og oppfordrer alle til å ha et bevisst forhold til organdonasjon. Fredag 27. september kl. 15.30 står organdonasjon på agendaen under fredagsbønn i ICC på Grønland i Oslo.
  • Oslo Maraton: Veldedig samarbeid med Stiftelsen Organdonasjon. I Oslo skal mange løpe for organdonasjon på Oslo Maraton. Stiftelsen Organdonasjon arrangerer en heiagjeng langs løypa for alle de som løper.