Know your darling! Hva mener din partner om organdonasjon?

I forbindelse med årets Valentinsdag, oppfordrer Stiftelsen Organdonasjon nordmenn til å bli bedre kjent med sin partner. Både når det gjelder de små – og de store tingene.

Over to millioner nordmenn lever i dag i et parforhold. Da er man også hverandres hovedpårørende. Det kan innebære at man må bekrefte viktige opplysninger om hverandre ved en akutt situasjon på sykehuset. Også standpunkt til organdonasjon.

Bare halvparten av alle dem som er positive til organdonasjon, har informert sine nærmeste pårørende om dette direkte, viser en undersøkelse fra i fjor*. I en annen undersøkelse** oppgir kun 41 prosent av de spurte at de kjenner sine pårørendes standpunkt til organdonasjon.

– Disse tallene må vi få opp. Flere må ta praten med sin utkårede om sitt standpunkt, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Han påpeker at det er mange gode, og viktige grunner til å snakke med sin livspartner om organdonasjon.

– Ved å dele din holdning til organdonasjon med din partner, sikrer du at ditt ønske blir kjent og respektert. De pårørende involveres alltid i en donasjonsprosess – om Donorkort er fylt ut, eller ikke.

I tillegg forbereder man sin kjære på at et slikt spørsmål en dag kan komme. Det kan redusere usikkerheten og den emosjonelle byrden ved å få spørsmålet midt i en situasjon preget av sorg og sjokk. Transplantasjonsloven slår fast at det er den avdødes vilje som gjelder, og skal følges. Er den derimot ukjent, er det opp til de pårørende å ta avgjørelsen om organdonasjon.

Dessuten viser forskning at det å snakke om meningsfulle og viktige temaer, kan være bra for forholdet.

– Å diskutere, og sammen ta slike viktige beslutninger kan styrke båndet mellom deg og din partner, og bidra til en dypere forståelse for hverandres synspunkter og verdier, avslutter Sekowski.

***

*) Gjennomført av Norstat på oppdrag av Stiftelsen Organdonasjon, 14.09.23-21.09.23, web-omnibus, representativt utvalg av befolkningen, n=1050
**) Gjennomført av YouGov/IUM på oppdrag av Stiftelsen Organdonasjon, november 2018, web-omnibus, representativt utvalg av befolkningen, n=1008