Et golfslag for organdonasjon

«Mossberg Yahchts», ett av lagene som deltok på et fulltegnet «Jarle 1212». Fra venstre: Thomas James Dootson, Per Jensen, Peter Mossberg, turneringsmaskot Jarle Kristiansen, Carl Petter Christensen og Karl Petter Ekjord

Lørdag ble veldedighetsturneringen «Jarle 1212» avholdt på Losby golfklubb for femte gang. En nydelig dag spekket med golfglede, fantastisk vær, hyggelige mennesker, flotte premier og hele 121.121,- kroner samlet inn til arbeidet for alle som venter på et nytt organ.

Da Jarle Kristiansen i 2016 ble sykemeldt med nyresvikt, og ble satt på venteliste for en ny nyre, var det golfen som skulle holde ham oppe. Det vil si – golfen, dialysen, menneskene rundt ham, og håpet om at en ny nyre ville komme i tide. Kristiansen måtte vente i over tre år, nesten dobbelt så lenge som gjennomsnittet i Norge. Det ble mange opp- og nedturer. Periodevis var han så dårlig at han måtte kaste opp mellom hullene.

Da han til slutt fikk nyre, fikk han livet sitt tilbake.

Fokus på organdonasjon med golf

Iniativtager til turneringen, og hans gode venn, Henrik Nicolai Ovenberg, hadde fra før av et forhold til organdonasjon. I 2001 mistet han en nær venn i en ulykke, som reddet flere liv etter sin død. Jarle møtte han 12 år senere på Losby, der de begge spiller mye. De to ble raskt venner.

– En dag ringte Jarle meg og sa han var nybarbert og klar for transplantasjon. «Jeg får nyre i kveld, Henrik!» Det glemmer jeg aldri, sier Ovenberg.

Ønsket om å sette fokus på organdonasjon kom raskt. Og hva var vel mer naturlig enn en golfturnering? Idéen kom samtidig med at Ovenberg besøkte Kristiansen på Rikshospitalet etter transplantasjonen. «Jarle 1212» var født. Tallet i turneringsnavnet henspiller på antall dager Kristiansen måtte vente på det nye organet.

– Jarle 1212 er en turnering for alle golfere, fra grøntkort til +Hcp. Havner du for eksempel i vannet på hull 8, kan du vinne en badekåpe fra Gant. Bunkerballer er med i trekningen av kurvstoler fra Møbelringen Alna. Vi fikk inn trekkepremier for tilsammen 100.000 i år, blant annet overnatting med frokost og golfrunde fra Losby Gods, forteller Ovenberg entusiastisk.

Positiv respons

Turneringen har nå blitt avholdt hele fem ganger på Losby, og er nærmest for tradisjon å regne på den ærverdige golfklubben. Og responsen er positiv.

– Jeg har fått mye støtte og positive tilbakemeldinger – fra ledelse, frivillige, sponsorer og spillere. De fleste synes dette er et veldig bra arrangement og en viktig sak å støtte. Vi må få frem at dette er en sak som angår oss alle. For hva skal man egentlig med livreddende organer når man selv ikke lever, spør Ovenberg retorisk.

Stiftelsen Organdonasjon, som de innsamlede midlene går til, møtte mannsterke opp og hadde base på hull 1, sammen med selveste Jarle. Her ble det mange fine møter og samtaler om organdonasjon. Lagene klarte seg overraskende bra i konkurransen vår «sett organene på riktig plass».

– Vi setter stor pris på dette utrolige engasjementet, og det å få møte så mange fine og positive mennesker. På standen vår har vi snakket med flere spillere som både har personlige og sterke historier knyttet til saken, og andre som knapt har hørt om temaet og brukt anledningen til å få seg Donorkort™, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Betyr mye – redder liv

– Arrangementer som dette betyr veldig mye for oss, og alle som venter på et nytt organ. Med midlene som samles inn kan vi nå enda flere med vårt livreddende budskap. Organdonasjon er dessuten avhengig av at folk skaper oppmerksomhet om temaet. Enten man gjør som Henrik og tar initiativet til en golfturnering, eller bare snakker om organdonasjon med sine kjente og kjære rundt middagsbordet. Det er handlinger som redder liv, sier Sekowski.

Takk!

Stiftelsen Organdonasjon ønsker å rette en stor takk til Jarle Kristiansen, Henrik Nicolai Ovenberg, daglig leder i Losby Golfklubb Per Kristoffersen, styreleder Bjørn Torp, turneringsleder Ronny Engen, Lisbeth og Johan Foss, og alle på Losby golfklubb, og Losby Gods. Og ikke minst en stor takk til alle spillere og sponsorer!

Se bilder fra Jarle 1212 her

Bidragsytere/støttespillere

Industri Energi v/ Martin og Gabriel

Coca-Cola v/ Roy

Smart Elektro v/ Thor

AF Håndverk

OSO Hotwater v/Ketil

REMA 1000 Årvoll v/ Fredrik

Møbelringen Alna v/ Pelle

Stenerud Byggeservice AS v/ Jarle

Telenor Arena v/Keith

4MEN fashion brand store v/ Petter

Tåsen Cafebar v/Nicco

Nikkers Åpen v/ Henrik

Keyfree

Camilla Sundsby Medlem nr 72-404

Elavit Fysioterapi

Eliaden v/Svein

Outline as Reklame- og profilprodukter v/ Geir

Christiania Securities AS v/ Oddbjørn

Brødrene Dahl

Hurtigruta

Olden

Nextron

Losby Bruk

DSV

Schiedel

NLOGIC v/Erlend

Milwaukee v/Selmer

SK Produkter v/ Jan

4WOMEN Fashion Brand Store v/ Petter

Mora v/ Lasse

IndiSpice v/ Zukki

Bomedhjelper.no v/ Stein

Exentri Wallets v/ Marius

EuroSign

Granhaug Peismontering v/Marcus

Myrdahl og Sveen

Statholdergaarden v/ Bent S.

Mossberg Yachts v/ Peter T.