Hyllest til organdonasjon

Bilde av et kor som synger i Bragernes Kirke.
Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Hyllest til organdonasjon

Den 20. september 2018 inviterte Bragernes menighet og Stiftelsen Organdonasjon til en kveld viet organdonasjon, med konsert, foredrag og møter med mennesker som har fått livet endret av organdonasjon.

– Vi ser at det fremdeles hersker ulike misoppfatninger rundt religion og det å donere organer. Det er mange som er usikre på om organdonasjon er forenlig med deres tro, sier Hege Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

Håper på spredning

– De fleste store religioner tillater organdonasjon, eller lar det være opp til den enkelte, sier Kuhle.

Hun er glad for samarbeidet med Bragernes menighet og Den norske kirke, og håper at også andre menigheter kan tenke seg å gjøre noe tilsvarende.

Nestekjærlighet

Domprost i Tunsberg Bispedømme, Kjetil Haga, er enig med Kuhle. Han mener at dette er et viktig samarbeid.

– Hvert år dør pasienter i organkø. Ut fra kristen etikk er ikke organdonasjon problematisk. Tvert imot er det en måte å vise omsorg for andre på, gjennom å gjøre mot andre det du vil at andre skulle ha gjort mot deg, sier Haga.

Bilde av Anne Grethe Solberg som holder foredrag.
Foto: Stiftelsen Organdonasjon

En uforglemmelig kveld

I Bragenes menighetshus fikk gjestene høre den sterke historien til Anne Grethe Solberg, som ble skutt og invalidisert av eks-mannen sin. Hun holdt et inspirerende foredrag om å komme videre i livet og ha mot til å sette seg hårete mål etter en traumatisk opplevelse. Selv hadde hun som mål å bli «Norges kuleste dame med én arm».

Daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon Hege Kuhle, holdt et lærerikt og tankevekkende foredrag om hvordan organdonasjon redder liv. Visste du at det er tre ganger større sjanse for at du eller noen du kjenner vil trenge et livreddende organ i løpet av livet, enn at du selv blir organdonor etter din død? Eller at du kan redde opptil syv liv etter din egen død ved å si ja til organdonasjon?

Det ble en inderlig og varm samtale om liv, død og nestekjærlighet da domprost Kjetil Haga intervjuet Monica Fuglesang, som lever med sitt tredje hjerte, og Inger og Gunnar Holmen, som mistet sin 18 år gamle sønn i en ulykke. Han reddet fem mennesker etter sin død gjennom organdonasjon.

Etter den rørende seansen i menighetshuset åpnet Bragernes kirke sine dører for konsert. Domprost Kjetil Haga åpnet konserten som han omtalte som en hyllest til livet. Stjernekamp-vinner Knut Anders Sørum, pianist og komponist Erlend Skomsvoll og Bragernes kirkes jentekor ga oss en aldeles nydelig musikalsk opplevelse, og sørget for en uforglemmelig kveld.

Bilde av Knut Anders Sørum som synger og spiller piano i Bragernes Kirke
Foto: Stiftelsen Organdonasjon