Levende nyredonasjon

Anders fikk nyre av sin bestevenn

Bilde av Lars Marius og Anders som står og skuer utover sjøen i skumringen.

Da Anders Kaasa trengte en ny nyre, var ikke bestevennen Lars Marius Larsen i tvil. Han ville donere bort en av sine. På den måten endret han livet til Anders, og vennskapet deres for alltid.

Anders fikk barneleddgikt i en alder av tre år og gikk i mange år på sterke medisiner. Dette førte til at nyrene hans ble ødelagt. Da det viste seg at han trengte ny nyre, var det mange i hans nettverk som ønsket å donere. Det var til slutt hans beste venn Lars Marius, som var den beste matchen. De to har vært kompiser siden videregående. En vårdag i 2015, lå de begge klare til operasjon. Transplantasjonen ble vellykket, og Anders fikk omsider livet sitt tilbake.

Det Lars Marius har gjort, er så fint og stort, at det er vanskelig å sette ord på. Jeg tenker på det nå og da, og lurer på om jeg kanskje burde være mer takknemlig. De gangene temaet kommer opp, blir jeg veldig rørt og lurer på om jeg hadde gjort det samme for han eller for noen andre.

Det er vanskelig å sette seg inn i en slik situasjon. Det er lett å si ja, men så ufattelig langt ifra det å faktisk gjennomføre det. «Lam» er en snill bølle som alltid har stilt opp for meg, og vi er vel nå kanskje blitt litt som to gamle kjerringer. I dag er jeg evig takknemlig, men også usikker på hvordan man viser det annet enn det å være seg selv tilbake, en ekte venn.

Anders, nyretransplantert
Lars Marius. Foto: Birte Magnussen

Anders bærer på mer smerter og plager enn de fleste. Til tross for dette, holder Anders trykket oppe og jobber hardere enn noen andre jeg kjenner. Dette står det stor respekt av. Da han trengte en frisk nyre, var det veldig fint å kunne stille opp. Jeg hadde to nyrer, Anders hadde snart ingen.

Utover det å virkelig hjelpe min beste venn og støttespiller, var det fint å gjøre noe utenom det vanlige. Noe det er lov å være stolt av. Alt i alt, var det ikke så stort offer for meg, men jeg vet det har hatt en stor effekt for vennen min, som kjører på som før.

Lars Marius, levende nyredonor
Anders. Foto: Birte Magnussen