Pårørende til donor

Åshild reddet fem liv

Foto: Birte Magnussen

Selv om den da 13 år gamle Åshild Elvehøy var under utredning for en aneurisme i hodet, hadde familien fått beskjed om at det ikke var noe som hastet å fjerne. Men en varm sommerdag ble alt endret.

Åshild fikk denne dagen en brå og uventet hjerneblødning. Sammen med moren Inger Lise Elvehøy ble hun fløyet i helikopter til OUS Rikshospitalet. Tilstanden forverret seg over natten, og bare ett døgn etter det som begynte som en vanlig lørdag, fikk de vite at Åshild ikke ville overleve.

Det var da foreldrene Inger Lise og Hallgeir og søsknene Elise og Ragnar, tok initiativ til organdonasjon. Mens Åshild fortsatt var varm og koblet opp til maskiner, tok de farvel.

Neste dag da Åshild lå i kapellet, fikk familien vite at fem mennesker hadde fått forlenget livet, takket være Åshild.

Det er ikke mulig å beskrive hvordan det var – i sjokktilstand – og stå ved båren for å ta farvel med vår elskede datter og søster. Noen måneder senere fikk vi vite hvilke organer som var gitt videre. Vissheten om at fem personer har noe av Åshild i seg, har ikke redusert sorgen og savnet. Men det er godt å tenke på at andre har fått et bedre og forlenget liv. Vi tenker av og til på dem, og lurer på hvordan livene deres er nå.

Å si ja til organdonasjon var ikke noe vi gjorde av godhet. Dette gjorde vi fordi det var det eneste riktige å gjøre. Det var en selvfølge for oss å si ja, og slik gi andre muligheten til et bedre og forlenget liv.

Inger Lise og Hallgeir
I dag står trampolinen som Åshild hoppet på hjemme i hagen, rusten og gjengrodd. Foto: Birte Magnussen
Foto: Birte Magnussen
Foto: Birte Magnussen