Har du tenkt tanken?

Bilde av Haukeland Sykehus i mørket, hvor logoen til Stiftelsen Organdonasjon lyser opp på veggen.
Foto: Anne Margrete Markestad

I hele vinter vil et viktig budskap lyse opp en av veggene til Haukeland Sykehus. «Organdonasjon – tenk tanken» skal få alle til å ta stilling til noe som kan redde opp til syv liv, eller ditt eget.

Jon Thorsen, intensivlege ved intensivmedisinsk seksjon, er mannen med den lysende idéen.

– Jeg ser denne veggen hver eneste dag på vei til jobb. Det slo meg at den må kunne brukes til å sette fokus på organdonasjon, sier Thorsen.

Et viktig hjelpemiddel

Som intensivlege har Thorsen blant annet å gjøre med organdonasjon, et tema han mener er svært viktig å kommunisere ut til befolkningen. Dette er noe han ser spesielt når organdonasjon blir aktuelt, og samtalen skal tas med de pårørende.

– Når de pårørende kjenner til temaet på forhånd, er det lettere for oss helsepersonell å ta opp spørsmålet, sier Thorsen.

Han forteller at han ofte viser vi til informasjon, kampanjer, eller TV-serier om organdonasjon, slik som «Livet på vent» .

– Det fungerer som en viktig inngang for oss. «Ja, den har vi sett», kan de pårørende svare, og da er samtalen i gang. Og nå vil også det lysende budskapet på veggen være til hjelp,  sier Thorsen.

Eksklusiv reklameplass

Thorsen tok i august kontakt med Atle Halvorsen, kulturkonsulent ved Haukeland sykehus, som straks tente på idéen, og sørget for å sette den ut i livet.

Lysveggen er en meget eksklusiv «reklameplass», som mange har ønsket seg, og fått blankt avslag på å låne. Til nå er det kun Haukeland selv og en oppfordring om å gi blod, som har fått pryde de høyreiste betongveggene.

Plassen er sparsommelig, og budskapet måtte tenkes nøye ut. Innholdet de kraftige lyskanonene skal vise, må freses inn i en egen sjablong.

– Det måtte bli noe informativt og nøytralt, så valget falt på «Organdonasjon – tenk tanken». Det er det nemlig mange som fremdeles ikke har gjort, sier Thorsen.

– Bruk de midlene dere har

Thorsen oppfordrer også andre sykehus til å gjøre dette livreddende temaet mer synlig.

– Ikke alle har en lyskanon til disposisjon. Men bruk de midlene dere har. Forsøk å ha et kontinuerlig fokus på organdonasjon, avslutter han.