Fotoutstillingen «Liv / endret» kommer til Sør- og Vestlandet!

Foto: Bildet er tatt fra utstillingen på Rådhusplassen i Oslo.

Nå kommer fotoutstillingen «Liv/endret» til Sør- og Vestlandet! Fotoserien er et samarbeid mellom fotograf Birte Magnussen og Stiftelsen Organdonasjon, og portretterer mennesker som har fått livet endret på grunn av organdonasjon og transplantasjon. Utstillingen er utendørs og den er gratis for alle.

Utstillingsdatoer

Kristiansand, Jens Bjørneboes plass – 18. april–18. mai
Stavanger, Byparken – 24. mai–18. juni
Bergen, Vågsallmenningen – 19. juni–12. juli

Om utstillingen

Liv/endret er et analogt fotoprosjekt som portretterer mennesker som har fått livet endret på grunn av organdonasjon og transplantasjon. Bildene ble for første gang utstilt på Rådhusplassen i Oslo på forsommeren 2022.

I prosjektet får vi blant annet stifte bekjentskap med en familie som mistet sin 13 år gamle datter som ble organdonor og reddet seks liv, en kvinne med alvorlig lungesykdom som fikk hjelp i siste liten, og en ung kvinne som ble reddet av et nytt hjerte. Vi får også møte helsepersonell som gjør denne livreddende virksomheten mulig.

Stengt sykdommen bak en låst dør

Emilie Mikalsen ble hjertetransplantert som åtteåring. Emilie ble født med en sjelden og svært alvorlig hjertefeil. Hennes tvillingsøster Madelen, ble født helt frisk.

– Mesteparten av livet mitt har jeg stengt sykdommen min bak en låst dør, samtidig som jeg har levd i skam over hva den har gjort med meg og kroppen min. Det har vært vanskelig for meg å akseptere at jeg har et litt annet utgangspunkt enn andre som ikke er hjertesyke, sier Mikalsen.

Foto: Emilie Mikalsen er hjertetransplantert og er en av de medvirkende i fotoserien Liv/endret. Her avbildet fra utstillingen på Rådhusplassen i Oslo.

Mange nære samtaler og refleksjoner

Fotografen, Birte Magnussen (38), har bakgrunn fra Kunsthøgskolen i Oslo, og jobber analogt med dokumentar- og kunstfotografi. Hun har jobbet lenge med prosjektet, og opplevde det som svært meningsfylt.

– Det finnes knapt et tema med større kontrast en organdonasjon. For de fleste som venter er det alt eller ingenting. Det er livet eller døden. For meg personlig har dette vært et spesielt meningsfyllt prosjekt å arbeide med, som har ført til mange nære samtaler og refleksjoner underveis. Jeg føler meg ydmyk over å ha fått lov til å dokumentere så private, sterke og sårbare historier, og i tråd med denne intimiteten valgte jeg å bruke et analogt mellomformat-kamera, som for meg muliggjorde en større tilstedeværelse i fotograferingen. Organdonasjon endrer – og redder liv, sier Magnussen.

Foto: Stiftelsen Organdonasjon.