En gavelapp kan bli den viktigste gaven du gir i år

Bilde av en pakke med en gavelapp formet som et anatomisk hjerte. Teksten sier en gavelapp som kan redde liv.

Stadig flere nordmenn er positive til organdonasjon. Men andelen som bekrefter sitt positive samtykke øker ikke i samme grad. Dette betyr at mange som er positive til organdonasjon, kan ende meg å ikke donere, fordi deres standpunkt var ukjent. Dette ønsker å Stiftelsen Organdonasjon å gjøre noe med i årets julekampanje.

– Det er et paradoks at vi i en tid der det meste deles i sosiale medier, ikke deler det aller viktigste, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Ikke bare et symbol

Stiftelsen Organdonasjon har i årets julekampanje gått vekk fra det velkjente, stiliserte hjertet, og laget gave-lapper med «anatomiske hjerter», som kan brukes til å dele sitt ja til organdonasjon med sine nærmeste.

Sekowski er tydelig på at det er et spesielt virkemiddel.

– Vi ønsker å få frem at hjertet ikke bare er den søte, lille røde klumpen som vi deler haugevis av i meldingene våre. Det er også en muskel som holder deg i live, og som ikke alle er forunt å ha et velfungerende eksemplar av, sier han.

Lever takket være noen ja

I dag står nærmere 500 nordmenn på venteliste for et nytt organ. Årlig må rundt 30 mennesker ha et nytt hjerte for å overleve.

Torun Bjørgo (25) var en av dem. Hun ble diagnostisert med en alvorlig hjertelidelse 11 år gammel. Etter to hjertestanser i ung alder, som kunne endt fatalt, ble hun til slutt hjertetransplantert 18 år gammel. Hun lever i dag ene og alene fordi noen sa ja til organdonasjon.

Portrettfoto av Torun Bjørgo.
Torun Bjørgo ble reddet av et «ja». Foto: Stig B. Hansen

– Hjertetransplantasjonen har betydd alt for meg. Jeg blir rørt og ydmyk over andres menneskers godhet i en sårbar situasjon. Uten denne familiens ja, hadde jeg ikke levd i dag, sier Bjørgo.

Kan gi flere livet i gave

Hun synes det er svært viktig at familier snakker sammen om organdonasjon, så alle kjenner til hverandres standpunkt den dagen spørsmålet kommer opp. Hun synes gavelappene er vakker og tankevekkende måte å gjøre det på.

– Disse gavelappene er viktige. Deler flere sitt ja, kan dette føre til at flere får livet i gave, slik jeg fikk, sier Bjørgo.

På lappene står det: «Forresten, som en av mine nærmeste, vil jeg at du skal vite at jeg er organdonor».

Foto av gavelapper formet som anatomiske hjerter i ulike farger.