Donasjonsdagen 2013 – Et ja ga Ferdinand nytt hjerte

Portrettfoto av Ferdinand som står med fotballen. På brystkassen ser man arret etter transplantasjonen.
 Foto: Frederick Kihle

Lørdag 26. oktober markeres Donasjonsdagen for åttende gang. For noen betyr dagen noe helt spesielt.

Trude Linja fra Oslo har stått på stand flere år på rad. Hennes sønn Ferdinand ble født med halvt hjerte.

– I hans første leveår gjennomgikk han fire hjerteoperasjoner, men vi gjorde det beste ut av hver dag. Vi ville at livet hans skulle være så godt og normalt som mulig, sier Linja.

Åtte år gammel, etter et halvt år på venteliste, fikk han omsider et nytt hjerte. Den siste tiden før operasjonen orket han knapt å gå opp en trapp.

Forandringen kom momentant. Linja husker godt det første møtet etter transplantasjonen.

– Ferdinand så ikke lenger syk ut. Leppene var ikke blå, og han hadde fått farge i kinnene.

Det nye hjertet hadde gitt ham et helt nytt liv. De neste årene tok han igjen alt det tapte: Endelig kunne han sykle, svømme, spille fotball og gå på ski. I dag er han en aktiv 12-åring.

Anbefaler alle å delta på Donasjonsdagen

– Det er utrolig flott å være med og gi litt tilbake. Folk er nysgjerrige, og har ofte egne historier å fortelle. Mange kjenner noen som er transplantert, sier Linja.

Hun mener at de få med negative holdninger ofte har lite kunnskap om organdonasjon.

– Derfor er det spesielt viktig med en dag som dette, der man når ut til det brede lag av befolkningen, avslutter Linja.

Så langt har nesten 700 frivillige meldt seg, noe som gir 120 stands over hele landet– fra Kristiansand til Hammerfest.

– Donasjonsdagen har vokst kraftig i omfang siden oppstarten i 2006, og er blitt en svært viktig dag for å skape nasjonal bevissthet rundt organdonasjon, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

Stadig flere melder seg som frivillige, fordi de mener saken er viktig, eller fordi de selv har opplevd betydningen av organdonasjon.

– Det er fantastisk å se den enorme innsatsen til de frivillige på denne dagen. De bidrar til at befolkningen sier ja til organdonasjon, og at flere dermed kan få livet i gave, slik som Ferdinand, avslutter Kuhle.