Tid med dem vi elsker

Foto: Privat

Jeg møtte Nikolai i august 2016 på Kreta. Vi var begge på ferie og møttes tilfeldig en kveld ute. For meg betydde møtet med Nikolai et helt nytt liv. Nikolai lærte meg å sette pris på den hverdagen og det livet vi har, så lenge vi har det.

Nikolai ble født med en alvorlig hjertesykdom. Han har vært gjennom utallige operasjoner og mye av livet hans har blitt tilbrakt på sykehus. Han fikk sin første hjertetransplantasjon da han var 14 år, og ble transplantert igjen da han var 17 år gammel. Han var en inspirasjon for alle med sitt positive syn på livet.

Etter to år som kjærester, med pendling mellom Danmark (jeg er født og oppvokst der) og Norge, flyttet jeg til Norge – opp til Nikolai. Nikolai var et utrolig flott menneske. Han klagde aldri på sykdommen sin, han sa alltid at dette bare var hans liv. Han sørget alltid for at alle andre rundt ham hadde det bra, og han var optimistisk til det siste.

Jeg vet at Nikolai fikk oppfylt mange av de drømmene han hadde, og sammen lagde vi mange fantastiske minner. Dette hadde ikke vært mulig hvis ingen hadde sagt ja til organdonasjon.

Mette Nielsen

Vi snakket ofte om de familiene som hadde sagt ja. De som gjorde det mulig for Nikolai å leve videre. Uten dem hadde jeg aldri møtt Nikolai, og jeg ville aldri ha vært foruten det.

Nikolai døde den 27. februar i 2020, bare 26 år gammel. Og selv om sorgen og savnet er tungt og stort, kjenner jeg også takknemlighet. Takknemlighet for at jeg fikk møte Nikolai og at vi fikk et liv sammen, selv om det endte altfor tidlig. Jeg vil gjøre mitt beste for å leve livet slik Nikolai gjorde. Det viktigste vi kan, er å være der for hverandre når livet er tøft. For livet kan være fint og deilig, men det kan også være mørkt og tungt. Nikolai gjorde mitt liv fint og fullt av lykke, og dette husker jeg veldig godt på nå. Han grep mulighetene som livet ga ham, og levde og elsket det fullt ut. Nikolai vil for alltid være elsket og savnet.

Det er så viktig å ta stilling til organdonasjon. Vi vil jo alle bare ha mer tid med dem vi elsker. Si ja! Gi livet videre. Hvis ulykken skjer, vet du at du tross alt potensielt redder livet til syv andre. Det må da være den ultimative gave å kunne gi. Jeg vet at personen som mottar samt de pårørende er evig takknemlig.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat