Organdonasjon redder liv!

Bilde av daglig leder Hege Lundin Kuhle ved havet.
Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Jeg har vært med på en spennende reise – en reise fra en tid da det var vanskelig å snakke om organdonasjon, da temaet var forbundet med tabu, til i dag hvor man stolt viser at man sier ja.

Den gang kalte vi det den «vanskelige» samtalen. I dag er det den ”gode” samtalen som redder liv. Stiftelsen Organdonasjon brakte temaet ut til befolkningen, første gang i 1997, og i 2002 kom det første donorkortet, et lyseblått kort, et synlig bevis på ditt ja. I dag deler vi kort og standpunkt elektronisk, sosiale medier har blitt vår viktigste kommunikasjonskanal, et sted der vi treffer folket og folket treffer oss.

Det var med stolthet vi i vår kunne presentere våre nye hjemmesider. Donorkortet har fått sin sentrale plass, det skal ikke være noen tvil om hva du skal gjøre for å bli donor.  Ved å si ja til organdonasjon, vil du kunne redde flere liv.

Ingen må dø for at disse menneskene skal reddes, folk dør uavhengig av organdonasjon.

Hege

Nå nærmer det seg jul, en tid fylt med forventning, glede og håp. Rundt 400 pasienter venter til enhver tid på et nytt organ, – en gave som står aller høyest på ønskelisten.

Ingen må dø for at disse menneskene skal reddes, folk dør uavhengig av organdonasjon.

Det er disse menneskene det hele dreier seg om – de som venter – de som vet at ethvert ja er et skritt nærmere muligheten til å få livet i gave. Ingen må dø for at disse menneskene skal reddes, folk dør uavhengig av organdonasjon, men når først døden inntreffer – er det godt å vite at midt i det meningsløse, er det en mening. Andres liv kan reddes.

I høst har jeg møtt mange positive politikere på Stortinget. Politikere som berømmer vårt arbeid og med stolthet viser fram sitt donorkort.  Jeg håper deres engasjement også vil føre til en trygg og forutsigbar støtte, for statsstøtten utgjør grunnpilaren i vår virksomhet. Men vi vet også at kampen om helsekronene er tøff, og vi kan ikke belage oss på statsstøtten som eneste inntekt. Derfor har vi nå lagt til rette for at folk kan gi, ikke bare ditt ja, men også støtte opp om at flere sier ja til organdonasjon, enten som fastgiver eller ved å etablere din egen innsamlingsaksjon.

Organtransplantasjon er i dag et etablert behandlingstilbud. Men det blir ingen transplantasjoner uten donasjoner. Organdonasjon er en forutsetning for virksomheten, på lik linje som sykehus, leger og medisiner. Da må flere velge et ja til organdonasjon.

Derfor er ikke reisen ferdig. Behovet for livreddende organer øker og vårt viktige budskap om å si ja må ut til stadig flere, – nye grupper kommer til og nye generasjoner skapes.  Jeg er overbevist om at vårt informasjonsarbeid redder liv – organdonasjon redder liv. Blir du med på reisen?