Med ønske om en god julehøytid

Julen står for døren, og tiden er her for å ta et blikk tilbake på året som har gått. Nok en gang kan vi se tilbake på et «annerledes» år – et år med en pandemi som har preget oss alle så sterkt.

Stadig flere kjenner noen som er smittet, eller har selv opplevd det å ha korona. De fleste av oss er godt beskyttet av vaksinen, men det er de blant oss som ikke har fått denne beskyttelsen. Mange transplanterte har ikke bygget de antistoffer vaksinen skal gi, og lever i utrygghet og usikkerhet.

I tillegg har vi de rundt 500 som venter på et nytt organ. De som er så alvorlig syke at et nytt organ er den eneste livreddende behandlingen. Som for så mange alvorlig syke, er de spesielt sårbare. Derfor må vi alle gjøre vårt beste for å beskytte dem fra smitte.

I år har vi spesielt satt fokus på alle de som venter på et nytt organ. Med vår kampanje «i kø for livet» gav vi ansikt til mange av disse som venter på et nytt liv. Kampanjen skapte stor oppmerksomhet, og ekstra flott var det da NRK nyheter direktesendte vårt «koffertstunt» fra Rikshospitalet – 500 kofferter stilt opp på rad og rekke, alle med en egen «bagasjetag» hvor det sto et navn, alder og organet de ventet på.

Det har også vært en stor milepæl da cDCD (organdonasjon etter varig hjerte- og åndedrettstans) ble besluttet innført, noe som kan gi nytt liv til mange flere på ventelisten. Vi har aktivt fulgt debatten, og bidratt til fakta og forståelse.

Vårt helsevesen har vært hardt presset nå i sitt andre pandemiår. Likevel har de klart å holde donasjonsvirksomheten på et stabilt nivå. Takk til alle ildsjeler og dyktige fagpersoner som er der for oss alle.

Når vi nå går en ny jul i møte, vil vi sende våre varmeste tanker til alle de som venter på et nytt organ. Deres høyeste ønske er at noen har sagt ja til organdonasjon. Den viktigste gaven vi alle kan gi i år, er å fortelle hverandre at vi sier ja til organdonasjon. Slik gir vi håp til alle de som venter.

Vi vil også takke alle dere som bidratt til å få temaet organdonasjon ut til det norske folk, enten som frivillige, som gavegivere, eller som støttespillere og samarbeidspartnere.

Med ønske om den aller beste julehøytid og et godt nytt år – husk å ta praten om organdonasjon med dine nærmeste!💚

Hege

Med vennlig hilsen,
Hege Lundin Kuhle
Daglig leder