Bastian var dødssyk – bidrar til nytt samarbeid med Trondheim Maraton

Bildet til venstre viser tydelig hvor syk Bastian Fjelnset var før levertransplantasjonen i 2018. Bildet til høyre er tatt ca. et halvt år etter transplantasjonen. Foto: Privat, Jørgen Kvam.

Stiftelsen Organdonasjon har inngått et veldedig samarbeid med Trondheim Maraton. Arrangementet avholdes lørdag 5. september i Trondheims gater, og målet med samarbeidet er å skape oppmerksomhet om organdonasjon.

Initiativet kom fra en lokal ildsjel, Bastian Fjelnset (34) fra Valsøyfjord. For ham er saken spesielt viktig.

Døden nær

Ved første øyekast er det lite som tyder på at Fjelnset kjempet sitt livs kamp for bare noen år siden, men bilder fra den tiden forteller en annen historie. I 2018 var han døden nær. En medfødt sykdom med gradvis forverring, førte til at leveren til slutt sviktet helt. Bare en ny kunne redde ham.

– Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk et nytt organ i tide, og hver dag jeg våkner ser jeg på som en bonusdag. Det at noen sa ja til organdonasjon har betydd alt for meg, sier Fjelnset.

Vil bidra til mer oppmerksomhet

Nå bruker 34-åringen engasjementet sitt til å få flere til å ta stilling til organdonasjon. Blant annet jobber han frivillig med undervisning for Stiftelsen Organdonasjon. Etter transplantasjonen har det å holde seg i form vært en viktig del av livet til Fjelnset. Flere ganger i uken trener han på 3T i Trondheim. Det var her han kom i kontakt med prosjektleder i Trondheim Maraton, Morten Eliassen. Trondheim Maraton har samarbeidet med veldedige aktører siden 2017, og Eliassen er glad for at de nå kan jobbe med en sak som redder liv.

– For oss er det viktig å gi tilbake til samfunnet. Vi ønsker å bidra til å skape mer oppmerksomhet om organdonasjon, sier Eliassen.

Prosjektleder i Trondheim Maraton, Morten Eliassen. Her med sønnen Matheo under Barnas Minimaraton.

Håper på mange løpere i grønt

Alle som kjøper startnummeret sitt gjennom Stiftelsen Organdonasjon, er med på å gi saken viktig eksponering, og støtte den økonomisk. Løperne vil få grønne t-skjorter som løfter budskapet om organdonasjon. Sammen med arrangøren skal også Stiftelsen Organdonasjon, med Fjelnset i spissen, arrangere flere løpetreninger som er åpne ­for alle.

Informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon Aleksander Sekowski syns det er flott at engasjerte tar initiativ til samarbeid som dette.

– Lokale ildsjeler som Bastian gir organdonasjon et ansikt, og bidrar til at vi kan nå ut til mange mennesker. Trondheim Maraton er et flott arrangement som vi er glade for å være en del av, sier Sekowski.

Forventer folkefest

Trondheim Maraton har vokst kraftig de siste årene, og i år er det forventet nærmere 10 000 deltakere til løpet. Med blant annet distansene Barnas Minimaraton, 5 km, 10 km, plogging og teammaraton i tillegg til de tradisjonelle maratondistansene, ønsker arrangøren å skape en folkefest med fokus på folkehelse for både store og små.

Les mer, og meld deg på her!