Et stumt ja, blir ofte et nei. Norge trenger flere organdonorer!

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre holder opp mobil som viser Donorkort™ fylt ut på helsenorge.no. Foto: Stiftelsen Organdonasjon/Cathrine Kildal

I dag er åtte av ti nordmenn positive til organdonasjon. Likevel viser en undersøkelse* fra 2023 at 33 prosent av dem som er positive, ikke har tatt konkrete skritt for å gjøre sitt standpunkt kjent. Det betyr at mange verken har informert sine nærmeste eller fylt ut et Donorkort™.

– Dette omfatter over én million nordmenn, noe som er altfor mange. I verste fall kan dette føre til at organer som kunne reddet mange av de over 600 personene på venteliste, går tapt, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Gjennom kampanjen «Ikke sitt på gjerdet» håper Stiftelsen Organdonasjon å motivere de som nøler til å gjøre sitt standpunkt klart, informere familien, og fylle ut et Donorkort™.

– En eneste donor, kan i teorien redde opp til syv liv. Det har enorme ringvirkninger for en person som trenger et organ for å overleve, og ikke minst nære og kjære til denne, sier Sekowski.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) er opptatt av organdonasjon, og kommer med en tydelig oppfordring i forbindelse med årets Donasjonsuke:

– Norge trenger flere organdonorer! Det er lett å si ja. Del ditt standpunkt til organdonasjon, og fyll ut Donorkort på Helsenorge. Da er du med og stiller opp for dem som venter, sier han.

Pårørende spiller alltid en sentral rolle i donasjonsprosessen. Selv om det er den avdødes ønske som skal følges, må de pårørende bekrefte denne. Og er avdødes vilje ukjent, er det familien som må ta denne avgjørelsen.

*) Gjennomført av Norstat på oppdrag av Stiftelsen Organdonasjon, 14.09.23-21.09.23, web-omnibus, representativt utvalg av befolkningen, n=1050.