Reddet av bestefar

Frida med bestefar

Tenk deg å kunne være til nytte når en av dine nærmeste trenger det som mest. Det fikk Trond Jostad (66) oppleve da hans tre år gamle barnebarn fikk akutt nyresvikt og det viste seg at han var en match.


– Det er klart det er stort. Kontrasten er enorm, når jeg ser henne nå i forhold til hvordan det var da hun var syk, sier Trond og titter bort på Frida som entusiastisk utforsker gangene på LHL-sykehuset Gardermoen. Hun er i dag fem år, og lever takket være bestefar.

Frida (5) har vært mye inn og ut av sykehus de siste årene på grunn av nyresykdom – men dagens besøk skyldes helt andre grunner. De er til stede for å overvære overrekkelsen av kunstverket «Nytt Liv» av Bente Ridder-Nielsen og Roar Tessem. Det to meter høye kunstverket, som er omkranset av nærmere 300 blader gis denne dagen i gave til LHL-sykehuset Gardermoen, som en takk for arbeidet de gjør for transplanterte og andre pasienter. Hvert blad er laget av et menneske som har fått et nytt liv takket være organdonasjon eller transplantasjon. Frida har laget ett av bladene.

Sjelden genfeil

Vi skrur tiden tilbake til da Frida var tre år. Det var tidlig juni. Frida begynte å bli mer irritabel, sliten og tørst enn vanlig. Foreldrene mistenkte at hun hadde fått diabetes og dro til legen. Det tok ikke lang tid før hun ble diagnostisert med den sjeldne genfeilen nefronoftise, en tilstand som årlig rammer rundt ett barn i Norge. Tilstanden fører til flere sykdommer som rammer blant annet lever, nyre og syn.

Legene mente det trolig ville ta flere år før Frida ville trenge en ny nyre, men bare fem måneder etter hun fikk diagnosen, ble hun sendt rett til OUS Rikshospitalet i ambulanse etter en rutinekontroll. Blodprøvene viste at nyrene hennes hadde begynt å fungere dårlig, og Frida måtte begynne med dialyse tre dager i uken. Nå var behovet for en nyre kritisk.

Ga bort den ene nyren

Da det viste seg at Frida ville trenge en ny nyre, var Trond den første i familien til å la seg utrede som levende donor. Da det viste seg at nyren hans passet, var han ikke i tvil om at han ville gi den til barnebarnet. Trond var i bra form, og legene mente at han ville takle operasjonen godt. Dette ga ikke bare familien muligheten til å se at Frida ble friskere, men for Trond ble det ekstra spesielt å se den lille jenta kvikne til ved hjelp av hans ene nyre.


I armene til bestefaren peker Frida ivrig opp mot en av de mange grenene som strekker seg ut fra det to meter høye treet. Et sted der oppe, blant de flere hundre bladene og historiene, er bladet hennes.
Moren til Frida, Anne Britt Fjellro er også tilstede på sykehuset. Hun forteller at Frida snakker en del om den nye nyren sin, og er opptatt av at den har vært bestefar sin. Under de mange sykehusoppholdene møtte Frida og familien flere barn som stod i organkø. Det har gjort inntrykk på dem, og for familien har det blitt viktig å snakke om organdonasjon.

Sprer budskapet


­– Det er viktig å synliggjøre at det finnes flere barn som står i kø og venter på nye organer. Det er ikke bare eldre, voksne mennesker, sier Fjellro. Organdonasjon har blitt et viktig tema for familien og de ønsker å spre budskapet slik at flere sier ja og med det redder liv.


For Fjellro er alternativet umulig å tenke seg dersom Frida ikke hadde fått en ny nyre.
– Det er så stort at det er vanskelig å sette ord på, sier hun og ser bort på Frida som sitter i armkroken til bestefar.