Donasjonsuka 2022 – menneskene bak tallene

Joachim Wallentin, Harald Thingnes og Tehmina Dar har alle opplevd hvor viktig organdonasjon er. Foto: Knut Bry/ Stiftelsen Organdonasjon

I fjor ble det gjennomført 95 organdonasjoner fra avdød giver ved norske sykehus. Dette er det laveste tallet på ti år. Men de 95 donorene hjalp til sammen 374 pasienter. Bak disse tallene finner vi enkeltindivider, familier og hele grupper av mennesker som er berørt av organdonasjon. Mennesker som har mistet noen som reddet andre, eller fått muligheten til å leve videre.

17. til 24. september markerer Stiftelsen Organdonasjon Donasjonsuka 2022. I år er fokuset på menneskene bak tallene. De som gir, de som får, og de som venter på et nytt liv.

– Det har i det siste vært mye fokus på systemer, samtykke, medisin og metoder. Alt dette er viktig for å få opp donorratene i Norge, men når det kommer til stykket dreier organdonasjon seg om mennesker. Ved siden av blodgivning, er organtransplantasjon det eneste behandlingstilbudet der helsevesenet er helt avhengig av at befolkningen stiller opp for andre, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Under Donasjonsuka lanserer Stiftelsen Organdonasjon kampanjen «Historier om organdonasjon», der vi gjennom korte dokumentarfilmer får stifte bekjentskap med fire familier som har fått erfare hvor viktig dette temaet er.

Harald Thingnes fikk livet i gave en førjulsdag han aldri vil glemme. NRK-profilen var lenge leversyk, med gjentatte innleggelser, behandlinger og kontroller. Etterhvert virket leveren så dårlig at den måtte byttes ut. Det nye organet gjorde at kunne komme tilbake til familien, jobben og livets små og store gleder.

– Eg har fått ein ny start. Ein ny sjanse, sier Thingnes.

Tehmina Dar donerte en bit av leveren til sin lille nevø. Dette er en relativt sjelden operasjon i Norge. Hun sier hun er heldig som har fått oppleve å se nevøen blir frisk igjen. Hun var aldri i tvil om at hun ønsket å donere, da anledningen bød seg. 

– For meg var det viktig at Adam skulle våkne, at han skulle leve videre, sier Dar.

Joachim Wallentin ble født med en alvorlig hjertefeil. Moren hans fikk tidlig beskjed av legene om at hun trolig ikke ville få se ham vokse opp. Bare måneder gammel hadde han allerede vært gjennom flere store operasjoner. Nå er hjertet hans i en så dårlig forfatning at han trenger et nytt. Joachim er en av nærmere 500 nordmenn som venter på et nytt organ.

– Mamma fikk beskjed om at jeg ikke kom til å bli tenåring, sier Wallentin.

Edvin Tungen ble bare seks år. Da fikk han en spontan hjerneblødning, og livet stod ikke til å redde. Samtidig med at den lille familien fikk sjokkbeskjeden, måtte de ta stilling til spørsmålet om organdonasjon. Foreldrene, Therese og Bår, var samstemte i ønsket om å si ja. Edvins morfar hadde noen år tidligere fått en nyre av sin kone, så de visste hvor viktig dette er. Edvin reddet fire barn.

– I blant tenker jeg på familiene til barna som fikk organer. At de slapp å miste dem. At disse barna lever i dag takket være Edvin, sier Therese Tungen.

___________________________________________

Uken åpnes sammen med vår samarbeidspartner BMW Oslo Maraton, den 17. september.

Filmene kan sees her

Last ned materiell til å dele på sosiale medier

Kontakt informasjonssjef Aleksander Sekowski for kontakt med Harald, Tehmina, Joachim eller Therese, eller andre som vil stille i en sak om organdonasjon.

aleksander.sekowski@organdonasjon.no +47 928 999 64