Fra Nordkapp til Lindesnes med nyresvikt

Nyrene til Stina er ødelagt, og hun trenger en ny for å overleve. Hun er en av over 500 nordmenn som i dag venter på et nytt livreddende organ.

Stina har lenge ønsket å skape bevissthet om organdonasjon. I sommer skal hun derfor gjøre noe ingen andre har gjort før henne. Hun skal sykle Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes, mens hun er i dialysebehandling. Maskinen, som renser blodet hennes, blir med i en bobil som skal følge henne på turen.

Stinas største ønske er at turen får mye oppmerksomhet, slik at enda flere nordmenn sier ja til organdonasjon. På den måten kan flere liv reddes.

I krevende dialysebehandling hele turen

Stina har nyresvikt, og en dialysemaskin gjør jobben nyrene hennes skulle gjort. Annenhver dag må hun kobles opp til en maskin som renser blodet hennes. Prosessen er både tid- og energikrevende, i tillegg er det en enorm belastning for kroppen. Se Stina forklare hvordan dialysebehandling virker.

Faktaboks

Hva er kronisk nyresykdom – og hva skyldes det?

Kronisk nyresykdom utvikler seg gradvis, og svekker nyrene varig. Det kan være ulike årsaker, men omtrent halvparten av tilfellene skyldes høyt blodtrykk og diabetes. Hos mange pasienter er det vanskelig å fastslå nøyaktig årsak.

Hva er dialyse? 

Dialyse er en livsnødvendig behandling hos personer med alvorlig nedsatt nyrefunksjon. Her gjør en maskin nyrenes jobb. Den fjerner avfallsprodukter fra blodet og regulerer kroppens vann-, salt- og syrebalanse. Dialysen utføres tre til syv ganger i uken, og kan gjøres på sykehus eller hjemme.

Hva er levende nyredonasjon?

Friske mennesker kan fint klare seg med én nyre. Man kan dermed donere en av dem, mens man lever. I Norge kan man kun gi nyre til noen man har en nær relasjon til, som familie eller venner.

Hva er organdonasjon, og hvorfor er det viktig?

Organdonasjon betyr at organer gis fra ett menneske til et annet. En donor kan redde opp til syv liv. I Norge står det til enhver tid mellom 400 og 500 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ.

Hvordan sier jeg ja til organdonasjon?

Informer dine nærmeste pårørende om at du sier ja til organdonasjon. Du kan også fylle ut et Donorkort™ som en bekreftelse på at dine nærmeste er informert. Les mer.

Hvem kan si ja til organdonasjon?

Alle kan si ja til organdonasjon, uansett alder, sykdom, helsetilstand eller medisinbruk. Dette gjelder for organdonasjon etter død. For levende nyredonorer er det egne krav.

Les mer om nyresykdom og dialyse på lnt.no

Les mer om organdonasjon


Alle pressehenvendelser

Vil du møte Stina på veien eller trenger mer informasjon? Kontakt Aleksander. Les pressemelding for prosjektet.

Aleksander Sekowski

Informasjonssjef

Pressebilder

Last ned pressebilder. Foto: Karoline O. A. Pettersen.


Vil du heie på Stina langs veien?


Prosjektet

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte. Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Logoen til Stiftelsen Organdonasjon.


Tusen takk til våre sponsorer!