Organdonasjon

Mens jeg venter på å vente

Av: Silje Therese Bakken Foto: Privat
Jeg var 15 år og nervøs. Jeg satt på rommet mitt og lurte på hvordan i all verden denne tentamenen skulle gå. Jeg hadde små-feber, vondt i halsen og følte meg tufs. Tanken om at Bjørnstjerne Bjørnson hadde skrevet nasjonalsangen vår føltes så fjern. Jeg orket ikke å forholde meg til det. Herreli, var jeg…

Les mer

Å bli akutt nyresyk som ung

Av: Elin-Madelen Lerdahl   Foto: Privat
Jeg drømmer mye om den dagen – den dagen jeg skal få ny nyre. Jeg kan se det så klart for meg, men det føles samtidig så fjernt. Hvordan blir det å bli frisk igjen? Hvordan skal jeg leve da?

Les mer

Kjærlighetsgaven

Av: Marit Lie og Willy Bjørkevoll Foto: Privat
Det var sikkert, nyresvikten økte og dagen for at transplantasjon var aktuelt nærmet seg. Vi visste det godt, hadde hatt god tid på å forberede oss på det. Marit var tross alt nummer fem i sin familie som var klar for transplantasjon. Vi visste også mye om venting på liste for organdonasjon, dialyse og komplikasjoner som kunne komme.

Les mer

Hva gjør hjertet med personligheten din?

Av: Jeanette Reistad    Foto: Privat For omtrent ti år siden var det endelig noen som så meg for den jeg var. Det ble funnet bevis for at jeg hadde et stort hjerte. Dette var tiden da store hjerter fortsatt ga meg utelukkende positive assosiasjoner. Når noen sa at fru Hansen har et stort hjerte,…

Les mer

Ta vare på hverandre!

Av: Eva-Beate Galgum    Foto: Privat For omtrent 4 år siden var jeg i den uheldige situasjonen at jeg behøvde nye lunger for å kunne leve videre. Heldigvis fikk jeg det – tusen takk! Årsaken til at jeg trengte nye lunger var at lungene mine hadde fått fibrose etter strålebehandling mot kreftsykdom tidlig i 20…

Les mer

Livet i gave

Tekst og foto: Henrik Hauken
Stegene går lettere nå. Pusten er ikke like tung. Det eneste som tilsier at dette er en treningsøkt er de gule tallene fra pulsklokken, den moderate svetten i ansiktet og den glade hunden som løper foran meg. En kilometer på like over fem minutter. Det kunne ha vært verre. For to år siden viste den lille bakken opp til SV-fakultetet røde pulstall.

Les mer

Spania er best i verden på organdonasjon!

Av: Hege Lundin Kuhle, daglig leder, Stiftelsen Organdonasjon

Hva er det Spania gjør, som fører til at de år etter år viser til verdens høyeste antall donorer? Hva kan vi lære av Spania som vi kan dra nytte av her i Norge? Vi reiste til Madrid for å bli bedre kjent med deres måte å organisere donasjonsvirksomheten på.

Les mer

Du trenger ikke nyren din når du dør

Tekst: Linda S.Krüger

Jeg vil at du skal tenke på hva du skal gjøre om mannen din ikke kommer hjem etter kveldsmøtet, fordi han får et hjertein­farkt. Jeg vil at du skal reflektere over hvilken beslutning du skal ta hvis datteren din får en hjer­neblødning en av de siste ukene i svangerskapet. Eller hva du skal gjøre om ungen din er ute for enn trafikkulykke på vei til bursdagen til kameraten.

Les mer

Senere »