Organdonasjon

Hva gjør hjertet med personligheten din?

Av: Jeanette Reistad    Foto: Privat For omtrent ti år siden var det endelig noen som så meg for den jeg var. Det ble funnet bevis for at jeg hadde et stort hjerte. Dette var tiden da store hjerter fortsatt ga meg utelukkende positive assosiasjoner. Når noen sa at fru Hansen har et stort hjerte,…

Les mer

Ta vare på hverandre!

Av: Eva-Beate Galgum    Foto: Privat For omtrent 4 år siden var jeg i den uheldige situasjonen at jeg behøvde nye lunger for å kunne leve videre. Heldigvis fikk jeg det – tusen takk! Årsaken til at jeg trengte nye lunger var at lungene mine hadde fått fibrose etter strålebehandling mot kreftsykdom tidlig i 20…

Les mer

Livet i gave

Tekst og foto: Henrik Hauken
Stegene går lettere nå. Pusten er ikke like tung. Det eneste som tilsier at dette er en treningsøkt er de gule tallene fra pulsklokken, den moderate svetten i ansiktet og den glade hunden som løper foran meg. En kilometer på like over fem minutter. Det kunne ha vært verre. For to år siden viste den lille bakken opp til SV-fakultetet røde pulstall.

Les mer

Spania er best i verden på organdonasjon!

Av: Hege Lundin Kuhle, daglig leder, Stiftelsen Organdonasjon

Hva er det Spania gjør, som fører til at de år etter år viser til verdens høyeste antall donorer? Hva kan vi lære av Spania som vi kan dra nytte av her i Norge? Vi reiste til Madrid for å bli bedre kjent med deres måte å organisere donasjonsvirksomheten på.

Les mer

Du trenger ikke nyren din når du dør

Tekst: Linda S.Krüger

Jeg vil at du skal tenke på hva du skal gjøre om mannen din ikke kommer hjem etter kveldsmøtet, fordi han får et hjertein­farkt. Jeg vil at du skal reflektere over hvilken beslutning du skal ta hvis datteren din får en hjer­neblødning en av de siste ukene i svangerskapet. Eller hva du skal gjøre om ungen din er ute for enn trafikkulykke på vei til bursdagen til kameraten.

Les mer

Helten jeg ikke vet hvem var

Tekst og foto: Marius B. Nielsen

For noen år siden ble jeg reddet av en person som hadde bestemt seg for å være organdonor og informert sine nærmeste om sitt standpunkt. Et menneske jeg ikke vet en eneste liten ting om, men som jeg likevel tenker på hver eneste dag. Min aller største helt.

Les mer

Kjære alle donorer – de som har vært, de som er og de som blir

Av: Jeanette Reistad    Foto: Privat

Da jeg våknet etter hjertetransplantasjonen og kjente at mitt nye hjerte allerede hadde blitt en del av meg – ble jeg umiddelbart overveldet av enorm takknemlighet. Der inne jobbet hjertet som en superhelt i samarbeid med den tapre kroppen min, det gjorde det som hjerter gjør – det pumpet blod; kraftig og rytmisk: Bom bom bom bom.

Les mer

Til VM med nye lunger

Tekst: Ellisiv Stifoss-Hanssen   Foto: Dagbladet/Jørn Moen

Hva har jeg gjort, tenkte jeg idet jeg entret gulvet i en spansk tyrefekterarena, med Norway på ryggen, midt i en rekke av norske idrettsutøvere. Vel hadde jeg trent til dette, men det var ikke mer enn et år siden jeg støtte kule for første gang og nå gikk jeg der og vinket til mer enn to tusen utøvere, og til publikum og presse, i World Transplant Games 2017. Hva hadde fått meg til å tro at dette var en god idé?!

Les mer

Senere »