Organdonasjon

Til VM med nye lunger

Tekst: Ellisiv Stifoss-Hanssen   Foto: Dagbladet/Jørn Moen

Hva har jeg gjort, tenkte jeg idet jeg entret gulvet i en spansk tyrefekterarena, med Norway på ryggen, midt i en rekke av norske idrettsutøvere. Vel hadde jeg trent til dette, men det var ikke mer enn et år siden jeg støtte kule for første gang og nå gikk jeg der og vinket til mer enn to tusen utøvere, og til publikum og presse, i World Transplant Games 2017. Hva hadde fått meg til å tro at dette var en god idé?!

Les mer

Den riktige og viktige beslutningen

Av: Marit Ulriksen

19. september skulle vår sønn Sverre feiret sin 21 års dag. Slik gikk det ikke, for dessverre fikk vi erfare at livet er skjørt og brutalt, og ja det som oppleves som grusomt urettferdig. Ni måneder gammel døde Sverre av leverkreft etter at han et par måneder tidligere fikk diagnosen.

Les mer

Tid til farvel

Av: Kjersti Jeanette Thoresen, søster til organdonor

Det var en tidlig januarmorgen i 2010. Telefonen ringte og vekte oss før jentungen på snaue to år rakk å vekke oss. Det var søsteren min, Hanne-Marthe. «Vi er på vei hjem fra Ullevål. Herman har kræsja og er død».

Les mer

Endeleg vaken!

Av: Susanne Førde, bukspyttkjerteltransplantert

Har aldri møtt deg, veit ikkje kva du heite, kor gamal du er, ikkje eingong kva kjønn. Likevel så har du ei så stor innverknad på min kvardag og ikkje minst framtida mi. Sjølv om eg ikkje veit noko om deg, har eg ei kjensle på at eg kjenner deg.

Les mer

En egoist?

Av: June-Maria Dagsdatter Svendsen, blogger og seksbarnsmor

Det knyter seg i magen. Jeg kjenner at tårene presser på. Det uendelige spørsmålet dukker opp. Jeg liker ikke å lytte til andre samtaler, men jeg har ikke annet valg i denne situasjonen. «Er dere og ungene deres organdonor?» Spør hun ene. «Ja vi er, men aldri om noen hadde fått våre barn sine organer!»

Les mer

Jeg får lov til å leve

Av: Vibeke Thorning Øverås, nyre- og bukspyttkjerteltransplantert

Nå er det nesten ett år siden noen mistet deg, og mine fikk beholde meg.

Les mer

En livreddende samtale

Av: Hege Lundin Kuhle, daglig leder, Stiftelsen Organdonasjon

For 20 år siden snakket man ikke om organdonasjon i det offentlige rom. For 20 år siden var organdonasjon noe man bare gjorde – på sykehuset. De færreste var forberedt den dagen spørsmålet kom opp, og man skulle bekrefte avdødes vilje, for dette var noe man aldri hadde snakket om. Man mente det var best slik.

Les mer

Livreddende kommunikasjon

Av: Jon Birger Ellingsen, direktør Kommunikasjon og Forretningsutvikling i Viken Fiber

Som første selskap i Norge innledet Viken Fiber sponsorsamarbeid med Stiftelsen Organdonasjon i 2015. Vi hadde kommet frem til at vi ville at selskapet skulle ha et bevisst samfunnsansvar.

Les mer

En slutt – og en begynnelse

Tekst: Hanne Petlund, intensivsykepleier Foto: Thomas Behuret/Wostok Press

Det er sjelden jeg har en pasient som blir organdonor. Allikevel gjør jeg meg ofte tanker rundt begrepene hjernedød, transplantasjonskø, organdonasjon, organbevarende behandling, dødens forværelse, organtransplantert. De gir meg grobunn for refleksjon.

Les mer

De tre lysene

Av: Hilde Tone Moe, levertransplantert

Jeg vil skrive litt om tradisjonen min. De tre lysene. Og det har jeg gjort hvert år den 30. mai. Og for meg er de blitt viktige. Et symbol, eller mer korrekt tre symboler. For det funker ikke å tenne ett, to eller fem lys. Det skal være tre.

Les mer

Senere »