Organdonasjon

Organdonasjon redder liv!

Av: Hege Lundin Kuhle

Jeg har vært med på en spennende reise – en reise fra en tid da det var vanskelig å snakke om organdonasjon, da temaet var forbundet med tabu, til i dag hvor man stolt viser at man sier ja.

5375315214_d904891c8b_z

Den gang kalte vi det den ”vanskelige” samtalen. I dag er det den ”gode” samtalen som redder liv. Stiftelsen Organdonasjon brakte temaet ut til befolkningen, første gang i 1997, og i 2002 kom det første donorkortet, et lyseblått kort, et synlig bevis på ditt ja. I dag deler vi kort og standpunkt elektronisk, sosiale medier har blitt vår viktigste kommunikasjonskanal, et sted der vi treffer folket og folket treffer oss.

Det var med stolthet vi i vår kunne presentere våre nye hjemmesider. Donorkortet har fått sin sentrale plass, det skal ikke være noen tvil om hva du skal gjøre for å bli donor.  Ved å si ja til organdonasjon, vil du kunne redde flere liv.

Nå nærmer det seg jul, en tid fylt med forventning, glede og håp. Rundt 400 pasienter venter til enhver tid på et nytt organ, – en gave som står aller høyest på ønskelisten.

Det er disse menneskene det hele dreier seg om – de som venter – de som vet at ethvert ja er et skritt nærmere muligheten til å få livet i gave. Ingen må dø for at disse menneskene skal reddes, folk dør uavhengig av organdonasjon, men når først døden inntreffer – er det godt å vite at midt i det meningsløse, er det en mening. Andres liv kan reddes.

I høst har jeg møtt mange positive politikere på Stortinget. Politikere som berømmer vårt arbeid og med stolthet viser fram sitt donorkort.  Jeg håper deres engasjement også vil føre til en trygg og forutsigbar støtte, for statsstøtten utgjør grunnpilaren i vår virksomhet. Men vi vet også at kampen om helsekronene er tøff, og vi kan ikke belage oss på statsstøtten som eneste inntekt. Derfor har vi nå lagt til rette for at folk kan gi, ikke bare ditt ja, men også støtte opp om at flere sier ja til organdonasjon, enten som fastgiver eller ved å etablere din egen innsamlingsaksjon.

Organtransplantasjon er i dag et etablert behandlingstilbud. Men det blir ingen transplantasjoner uten donasjoner. Organdonasjon er en forutsetning for virksomheten, på lik linje som sykehus, leger og medisiner. Da må flere velge et ja til organdonasjon.

Derfor er ikke reisen ferdig. Behovet for livreddende organer øker og vårt viktige budskap om å si ja må ut til stadig flere, – nye grupper kommer til og nye generasjoner skapes.  Jeg er overbevist om at vårt informasjonsarbeid redder liv – organdonasjon redder liv. Blir du med på reisen?

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

5 kommentarer

 1. Kjempeflott at dere er ute med en blog. Gleder meg til å følge den fremover.
  Har allerede satt inn en lenke til dere i min egen blog Life is Great

 2. Hjalmar sier:

  Nå ble jeg skremt. Trodde det var «GALE» Dr. Arne Andreassen. Så dere han på «Livet på vent»?

 3. Jørn sier:

  Gratulerer med egen blog, blir flott å følge denne fremover. Forstår at det å ta stilling til organdonasjon er vanskelig for mange, jeg har selv fått oppleve hva det betyr å ha en mor I køen I lang tid, hva dette var av belastning for alle familiens medlemmer, ikke minst hvor stor gleden var da «livet kunne starte igjen». Familien som besulttet donasjon den dagen I 1987 reddet mange liv og påvirket mange pårørende. Vi tenker stadig over tapet til den avdødes nærmeste familie og beklager virkelig den smerte og sorg de har måttet takle. Men er samtidig ekstremt takknemlig for at det ble vår dag til å «starte livet» igjen.

  Har selv vært på venteliste I 2 år, er til dialyse annenhver dag for å vinne tid til «telefonen kommer» tenke stadig på de som skal miste noen de er glad I for at mitt liv kan starte igjen.

  Som syk må man også innse at det er kansjke de nærmeste pårørende det går mest utover. Ventetiden er ekstrem for alle involverte, håpet at telefonen skal ringe blir bare sterkere og sterkere. Tanken på at livet kan starte igjen, er bade varm og god. Ønsker bare å kunne bli frisk og være et godt menneske for alle nære og kjære mennesker jeg har rundt meg.

  TAKK TIL ALLE SOM JOBBER FOR Å FREMME ORGANDONASJON, TAKK TIL DERE SOM TAR STILLING TIL ORGANDONASJON!!!

  ORGANDONASJON REDDER LIV!!

 4. […] Dette blogginnlegget har tidligere vært publisert på organdonasjon.no […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.