Organdonasjon

Hverdag i ventesorg

Tekst: Ronja Stordahl

Familie kledd i penklær på julaften

Til enhver tid står det 450-500 mennesker på venteliste for et nytt organ i Norge, og alle disse har pårørende som venter sammen med dem. Det er utrolig mange mennesker som går rundt i noe som føles som en evig ventesorg. En hverdag der ingenting er større enn håpet om at telefonen kanskje kommer i dag.

En hverdag der du ikke kan ringe svigers for å spørre om de vil komme på middag, uten at de får hjertet i halsen og lurer på om du skal inn til Oslo, til Rikshospitalet. En hverdag der du tar med ungene til badeland, men plutselig innser i garderoben at du ikke kan legge igjen telefonen din, og derfor må spørre hun i kiosken om hun kan passe på den og komme løpende til deg dersom den ringer. En hverdag der du ser den du er så utrolig glad i, miste mer og mer håp og livsglede. En hverdag i en altoppslukende boble som du føler at ingen kan forstå, og den ensomheten som følger med det.

Min mann er en superhelt – og det eneste han ønsker seg til jul er nye lunger. I år også.

Dette er vår hverdag. Det er min hverdag, mitt barns hverdag, vår families hverdag, og ikke minst min mann sin hverdag. Min mann er en superhelt – og det eneste han ønsker seg til jul er nye lunger. I år også.

Så vær så snill. Snakk om organdonasjon rundt middagsbordet, i forening og på jobb. Fortell hverandre at dere er donor og opprett donorkort i kjernejournalen din på helsenorge.no. Det er trist at mange gravlegges med friske organer, når de kunne reddet hele 7 liv.

Jeg vil avslutte med dette – for det er hele essensen føler jeg: hvis du, ditt barn, din mann, dine foreldre, eller noen andre som står deg nær hadde trengt et organ for å overleve – hadde du ønsket at de fikk det da? Hadde du takket ja til organtransplantasjon om det var det var du som trengte det? Hvis svaret er ja, og det tror jeg at det er, så burde DU bli donor!

– Ronja (24)

Ronja er forlovet med 32 år gamle Joachim, og sammen har de sønnen Jonas på 3 år. Joachim har stått på venteliste for lungetransplantasjon i 2 år, og har vært av og på transplantasjonslisten flere ganger på grunn av lav vekt og hyppige lungeinfeksjoner.

 

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

4 kommentarer

  1. Unn G Hagen sier:

    Mannen min fikk nyre fra donor mai 2015. Alt gikk bra, og den fungerer fortsatt. Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen motsetter seg donasjon. «Du kan ingenting ta med deg dit du går».

  2. Elena Wisth sier:


    Nyretransplantert i 1988…om enn med levande donor.

  3. Jorunn K. Vonli sier:

    Tok valget for mange år siden. Hvis ulykken skulle være ute, deler jeg gjerne organer med noen som trenger det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.