Organdonasjon

LNT: – Det bør bli en økt satsing på utredning av levende giver

dialyse nyresykdom LNT Tekst: Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte Foto: iStock

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) og Norsk nyremedisinsk forening (NNF) tror en økt satsing på levende giver av nyre er nødvendig for å korte ned transplantasjonslisten.

14. mars er det Verdens Nyredag – med det internasjonale temaet nyrehelse for alle, overalt. I et internasjonalt perspektiv ligger Norge godt an når det gjelder å behandle kronisk nyresvikt. Ventetiden for nyretransplantasjon er kortere enn i mange andre land, men kan være svært belastende for pasienten og de pårørende.

Statistikk fra OUS, Rikshospitalet viser at antallet personer som venter på ny nyre har økt med 93 prosent siden 2009. Ved inngangen til 2019 stod 346 pasienter på transplantasjonslisten for ny nyre. Samtidig var antallet organdonasjoner fra avdød giver det laveste på ti år. Trenden for antallet levende givere har vært fallende de siste 10 årene, foruten en oppgang i 2017.

– Det bør bli en økt satsing på utredning av levende giver for å få snudd utviklingen. Et etterlengtet grep er at utredningen av donor inngår i et pakkeforløp. Det vil gi forutsigbarhet om hva som skal skje, når det skal skje og hvem som har ansvaret, sier kst. styreleder i LNT, Nina Roland.

Roland er også klar på at man bør se på ulike insentivordninger for lokalsykehusene, for å stimulere til økt fokus på utredning av levende giver.

Årsaken til utviklingen i transplantasjonslisten er sammensatt. En grunn er at vi ser en økning i omfanget av livsstilssykdommer med nyresvikt som følge, i tillegg til at vi blir flere eldre. Samtidig blir intensivbehandlingen på sykehusene stadig bedre.

– Dette mønsteret gjør at det bare blir enda viktigere å fokusere på levende giver i fremtiden, sier Roland.

Marit Dahl Solbu, leder i Norsk nyremedisinsk forening, mener det er viktig å understreke at man må være motivert for å kunne donere en nyre. Det må også grundig medisinsk utredning til for å bekrefte at man er helt frisk.

– Dermed går det som oftest veldig bra med donors helse etter å ha gitt nyre. Det å ha gitt en nyre til et familiemedlem eller en nær venn som trenger det, kan i seg selv gi økt livskvalitet, sier Solbu.

Hun påpeker imidlertid at studier viser at nyregivere har en noe økt risiko for hjerte- og karsykdom og nyresvikt på lang sikt. Dermed er det viktig med god oppfølging etter donasjonen.

– Utredning av levende nyregivere er tid- og ressurskrevende, og ofte må man utrede flere personer for å finne én som er egnet. Norsk nyremedisinsk forening ønsker at helseforetakene setter av mer ressurser til dette arbeidet og på den måten bidrar til at flere pasienter med nyresvikt tilbys transplantasjon med nyre fra levende giver. I dag er dette den aller beste behandlingen for kronisk nyresvikt, sier hun.

Kontaktpersoner:

Nina Roland, kst. leder i LNT: 900 24 318

Marit Dahl Solbu, leder i NNF: 918 64 376

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.