Organdonasjon

Kan bli rekordhøy ja-andel til organdonasjon i 2019

I følge nye tall fra Oslo Universitetssykehus (OUS), har de pårørende sagt ja til organdonasjon, på egne eller den avdødes vegne, ved 84 prosent av alle forespørsler på landets donorsykehus så langt i år. Dette betyr at avslagsprosenten nå er på 16 (pr. 30 september).

Holder dette tallet seg ut året, betyr det rekordhøy ja-andel i Norge for 2019 samlet.

Det nærmeste vi kommer dette, er 2012, da «hele Norge» fulgte TV2-serien «Livet på vent», og 83 prosent sa ja. Til sammenligning, var ja-andelen kun 70 prosent i 2016.

– Dette er gode nyheter for alle som venter på et organ, og et resultat av det gode arbeidet som gjøres på sykehusene, samt økt bevissthet om organdonasjon i befolkningen, sier Cathrine Kildal, prosjektleder i Stiftelsen Organdonasjon.

Kildal presiserer at det er mange årsaker til at donasjonstallene kan variere fra kvartal til kvartal, men avslagsprosenten er viktig, for den sier noe om holdningen til organdonasjon, og ikke minst hvordan de pårørende blir tatt i mot i donasjonssituasjon.

333 liv reddet hittil i år

Per 30. september 2019 har det blitt realisert 84 donasjoner av til sammen 361 organer. Disse organene har gitt nytt liv til 333 pasienter.

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

1 kommentar

  1. Kjempebra! Men arbeidet er ikke supert før man kan litte ned ventelister spesielt for dem som trenger nye nyrer. Jeg har vært heldig som fikk ny lever for 3 år siden. Jeg var i en kritisk fase med Budd-Chiari syndrom og NASH, og mange blodpropper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.