Alle organers dag!

Camilla er en av 650 nordmenn som er blitt reddet av nye lunger

Valentinsdagen er her! I årets kampanje for «Alle hjerters dag», har Stiftelsen Organdonasjon tatt seg friheten å utelate hjertet, selve symbolet på kjærlighet.

– Til vanlig har vi mye fokus på hjertet i vår kommunikasjon. Denne gangen tenkte vi at de andre livreddende organene skulle få skinne, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Stadig flere pasientgrupper får nå tilbud om organtransplantasjon i Norge. Mange av disse har hatt få eller ingen behandlingsalternativer. Blant annet kan pasienter med leverkreft nå hjelpes med levertransplantasjon.

Så langt har over 13 000 nordmenn blitt reddet av et nytt organ. Av disse har over

  • 9300 fått nyre
  • 1800 fått lever
  • 650 fått lunger
  • 600 fått bukspyttkjertel, eller øyceller fra bukspyttkjertel

Sekowski ønsker å få frem dette mangfoldet gjennom kampanjen.

– Budskapet er at organdonasjon er et fantastisk uttrykk for kjærlighet. Og selv om hjertet er viktig, er det også mye kjærlighet i de andre organene. For noen kan en ny nyre, lunge, lever eller bukspyttkjertel være synonymt med det å få livet tilbake. Den største gaven man kan tenke seg, sier Sekowski.

I kampanjen, som spiller på det kjente I (HEART) YOU! står fire organtransplanterte frem med sin historie, og takker alle de som sier ja til organdonasjon.

Å bli satt på venteliste var et sjokk. I tillegg til dødsfrykten, bekymret jeg meg for om jeg ville være «frisk» nok til en lungetransplantasjon. Kroppen må tåle en sånn påkjenning. Samtidig tenkte jeg at «nå må det skje noe snart, ellers rekker jeg ikke å fylle 30 engang».

Camilla, lungetransplantert

Jeg er så takknemlig for at det finnes mennesker som sier ja til organdonasjon! Deres raushet og solidaritet redder liv. Blant annet mitt.

Reza, levertransplantert

Da jeg våknet etter operasjonen var jeg klar i hodet og kjente en form i kroppen som jeg ikke hadde kjent på mange år. Jeg kjente til og med varme i benene, for første gang på veldig lenge. Med den nye nyren fikk jeg også et nytt liv.

Lasse, nyretransplantert

Nå er livet mitt nydelig. Jeg slipper å tenke på blodsukkeret. Jeg kan gå hjemmefra uten å ta med et helt apotek, eller falle om på gata. Jeg kan være alene – uten at noen må se til meg med jevne mellomrom. Jeg lever!

Karianne, bukspyttkjertel- og nyretransplantert

Se kampanjen, og les historiene på love.organdonasjon.no

Se tall og statistikk for organdonasjon og transplantasjon

Last ned kampanjemateriell til sosiale medier og print