Organdonasjon

Avslag fordi familien ikke visste

Tall fra OUS viser at det blir avslag ved 33 prosent av forespørsler om organdonasjon på sykehusene, til tross for at kun fire prosent av befolkningen er uttalt negative. Dette har blitt belyst i en rekke mediesaker den siste tiden.

Sykehus korridor gang

Familien visste ikke – derfor nei

Det er viktig å påpeke at dette hovedsakelig er tilfeller der den avdøde ikke hadde delt sitt standpunkt med familien. Da blir nemlig avgjørelsen om organdonasjon tatt av familien selv, og det holder at kun ett familiemedlem er i mot for at det ikke skal bli noen donasjon – uansett hva majoriteten måtte mene.

Vet derimot familien hva den avdøde selv ønsket, er det det som skal følges. Dette står tydelig beskrevet i transplantasjonsloven (§13, andre ledd):

«Når avdøde har gitt samtykke, kan pårørande ikkje nekte donasjon.»

Løsningen for å få ned avslagsprosenten er ikke å innføre register, slik noen tar til orde for, men derimot å nå enda flere med informasjon om at man må dele sitt standpunkt med familien. Jo flere som deler sitt positive standpunkt, jo færre avslag vil det bli.

Lovendring kan bidra til flere nei

En annen mulig årsak til den høye avslagsprosenten er en ny formulering i lovteksten, som nå pålegger helsepersonell å informere de pårørende om at de har rett til å si nei til organdonasjon, når temaet tas opp på sykehuset. Stiftelsen Organdonasjon frykter at dette kan dreie samtalen i retning av et endelig nei, i stedet for at man sammen forsøker å komme til bunns i hva den avdøde selv ønsket.

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

4 kommentarer

 1. Janne Jensen sier:

  Hei!
  Min bror på 30 år ble for noen år siden erklært hjernedød etter en ulykke. Det snudde raskt. Bare noen minutter etter beskjeden fikk vi spørsmål om organdonasjon. Det som gjorde det vanskelig var at alt skulle fjernes nens han praktisk sett var i live og at dette er nødvendig. Det blir for vanskelig for mange og sier nei for sikkerhets skyld selv om alt håpet er ute.
  Dere må informere mer slik at folk flest vet prosedyrene for dette før de skal ta stilling til dette selv eller som pårørende.
  Vi sa desverre nei og iallfall jeg angrer i ettertid. Å ta vekk hans organer mens hjertet slo ble for vanskelig for hans foreldre og søsken uansett om presisering av død hjerneaktivitet.

  • Stiftelsen Organdonasjon sier:

   Hei. Takk for at du deler deres historie! Vi forstår at det er en vanskelig situasjon for familien å ta valget i, spesielt hvis man aldri har snakket om organdonasjon i forkant. Ofte kan tiden også være knapp. Men det er viktig å presisere at det kun er i de tilfeller der døden er 100% stadfestet, hvor det kan bli snakk om organdonasjon. Da er hjernen uopprettelig skadet og det er ikke lenger noen blodsirkulasjon til hodet. Dette undersøkes blant annet vha røntgen, for å forsikre seg om at det ikke lenger er noen aktivitet som er forenlig med liv. Det kan føles rart at kroppen da fremdeles er varm, og hjertet slår, men det er altså kun maskiner som holder dette i gang. Organdonasjon vil aldri skje fra et levende menneske – uansett i i hvilken tilstand. Så lenge det er det minste håp, vil helsepersonell gjøre alt de kan for å redde liv, og stabilisere pasienten.

 2. Jeg blir deprimert når jeg leser at flere enn før sier nei til donasjon av organer. Jeg var heldig, hadde kort ventetid og fikk ett organ jeg trengte. Det beste er at det ser ut til å gå bra. Håper at alle s o m trenger organer kan få før det er for sent. Leste at dialyse kan koste opptil 700.000 pr år og en transplantasjon 400.000. Er villig til å stille opp for stiftelsen hvis det trengs.

 3. bente smedstad sier:

  ALLE kan få bruk for et organ. DA ville nok de fleste være for donasjon. Har selv ‘ hvervet’ mange,og hele min familie er klar over mitt standpunkt. Bare det å ha de små klistremerkene deres, har gkort at jeg har kommet i kontakt med helt ukjente, og føler de fleste er positive. Stå på. Det gjørjeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *