Organdonasjon

Et stumt ja blir ofte til et nei

Til tross for at kun fire prosent av befolkningen er uttalt negative til organdonasjon, viser de nyeste tallene fra Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet at det har vært avslag ved 33 prosent av alle forespørsler så langt i år. Det betyr at det er åtte ganger så mange avslag, som det burde ha vært.

Avslag til organdonasjon statistikk transplantasjonsenheten ous organdonasjon
Foto: Per Arne Bakkan/Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet

Det er flere, og sammensatte årsaker til dette. En av årsakene er at familier som ikke har snakket sammen om organdonasjon, ofte sier nei, i frykt for å handle i uoverensstemmelse med sin kjæres siste ønske. I følge transplantasjonsloven er det den avdødes standpunkt som gjelder, men er dette ukjent, er det opp til de pårørende å avgjøre.

– Forskning viser at det ved stor usikkerhet om noe viktig, ofte føles tryggest å unnlate å gjøre noe. I dette tilfelle innebærer det et nei til organdonasjon, sier Aleksander Sekowski, fungerende informasjonssjef ved Stiftelsen Organdonasjon.

Mange har ikke delt sitt ja

Nesten åtte av ti nordmenn er i dag positive til organdonasjon, men kun tre av ti har formidlet sitt positive standpunkt. Det betyr at avgjørelsen veldig ofte blir overlatt til de pårørende.

– Det er noe vi vet at mange familier synes er svært vanskelig. På Donasjonsdagen i år er derfor vår sterke oppfordring til alle som er positive til organdonasjon: Del ditt ja med dine nærmeste. Det er de som skal bringe det videre til legene, når du selv ikke lenger kan, sier Sekowski.

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

7 kommentarer

 1. Jeg syns det er flott hvis noen av mine organer kan brukes når jeg ikke trenger dem lenger.

 2. Sissel Smebu sier:

  Det burde være mulig å legge inn om vi ønsker å donere kroppen vår eller deler av den inn i vår journal på nett. Ikke at familie ikke skal bli spurt, men da kan man jo informere om at den avdøde selv ønsker dette eller ikke

 3. Kristin Hofseth sier:

  På apoteket logger brosjyrer fra dere. Den har to klistrelapper inni seg. + teknokrat en kan fylle ut. Et klistremerke har jeg festet på sertifikatet mitt, det andre står i vindusruten på bilen vår, og kortet logger ferdig utfylt i lommeboken. Opplyses det mer om så enkelt det er å utføre dette, vil det bli flere donorer.

  • Stiftelsen Organdonasjon sier:

   Hei, og takk for innspill! Det er mange som bruker klistremerkene for å synliggjøre sitt standpunkt på denne måten 🙂 Takk for at du sier ja! Husk også å informere dine nærmeste. Det er veldig viktig at de vet.

 4. Liv Nyke sier:

  Er det dette som kalles gjenbruk? Når vi selv ikke har bruk for eiendelen lenger, kan en annen overta! Skulle ikke vært nødvendig å spørre etterlatte !
  Håper noen kan gjøre bruk av mine organer den dagen jeg selv ikke har bruk for de lenger!

 5. Stille samtykke bør vurderes som et alternativ. Det betyr at kun et uttalt nei fra avdøde stopper donasjon. Ellers er det samtykke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *