Organdonasjon

En viktig dag for organdonasjon

nylov1

Torsdag var en stor dag for organdonasjon i Norge. Den nye transplantasjonsloven ble vedtatt i Stortinget. Vi vil få en ny og moderne lov,  hvis formål er å øke donasjonsratene i Norge, og gi enda flere muligheten til å få livet i gave.

Det er bred politisk enighet om at organdonasjon er viktig og gir en samfunnsøkonomisk gevinst. En samlet Helse- og omsorgskomite har gjort et fantastisk arbeid. For å vise sin støtte til dette viktige temaet, signerte samtlige komitemedlemmer i går donorkort på Stortinget. Det var en stolt gjeng som viste frem sine utfylte donorkort, og -apper, grønne armbånd, og organdonasjonspins.

– Det er et håp at transplantasjonsloven skal bidra til at flest mulig sier ja til organdonasjon. Det er derfor viktig å styrke arbeidet med å spre kunnskap om temaet. Jeg oppfordrer alle til å ta stilling til dette spørsmålet, og informere sine nærmeste om sin holdning, sier Kari Kjønaas Kjos, leder av Helse- og omsorgskomiteen.

nylov3

Helseminister Bent Høie berømmet komiteen for arbeidet, og takket også Stiftelsen Organdonasjon for deres viktige arbeid for alle som venter på et organ i Norge.

Her er noen av mest sentrale punktene i den nye loven:

DU BESTEMMER En styrkning av avdødes vilje. Er din vilje kjent, skal ikke familie eller noen andre kunne overprøve denne. Donasjons skal gjennomføres hvis du iløpet av livet uttrykte et positivt standpunkt til organdonasjon.

RETT TIL Å SI NEI Familien vil få muligheten til å si nei til organdonasjon, dersom den avdødes vilje ikke var kjent. Derfor er det viktigere enn noensinne at du informerer dine nærmeste om at du sier ja til organdonasjon, og fyller ut et donorkort, eller -app!

REGISTER FUNKER IKKE Organdonasjon skal være ønsket og frivillig. Komiteen har etter en grundig vurdering kommet frem til at register ikke er veien å gå. Dette ser man i samtlige land med register i dag. For få melder seg inn, og donorratene øker ikke som følge av register. Mer informasjonsarbeid er nøkkelen til flere donasjoner, ikke register.

SPØRSMÅLET SKAL TAS OPP Sykehuspersonell blir nå pålagt å ta opp spørsmålet, hvis organdonasjon er aktuelt.

TIDLIGERE SAMTYKKEALDER Alderen for samtykke til organdonasjon senkes fra 18 til 16 år.

INFORMASJONSARBEIDET STYRKES Komiteen slår fast at informasjonsarbeid er svært viktig, og foreslår å øke tilskuddet til Stiftelsen Organdonasjons sitt arbeid med én million. Dette vil gjøre det mulig å få enda flere til å si ja til organdonasjon.

Her kan du lese hele lovvedtaket

nylov2

Helse- og omsorgsminister Bent Høie takket daglig leder ved Stiftelsen Organdonasjon, Hege Lundin Kuhle, for det viktige arbeidet, og fikk med seg et grønt «Ja til organdonasjon»-armbånd.

Skriv ut Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

9 kommentarer

 1. Absolutt på tide med en oppgradering,..men er fortsatt skuffet over at man ikke vil ha register . Det er beviselig at det fungerer bedre. Og Norge er fortsatt nesten et «uland»på ORGANDONASJON. Dessuten burde staten bevilge mye mer enn 1 million kroner. ,samt ,sist ,men ikke minst : Alle over 16 år bør kunne bestemme og ta denne avgjørelsen uten pårørendes samtykke . Når det er sagt ,oppfordrer jeg alle som kan til å fylle ut et Donorkort / APP på smarttelefonen,så fort som mulig .

  • Aleksander Sekowski sier:

   Hei, og takk for ditt engasjement!

   Du har helt rett i at informasjonsvirksomheten trenger større bevilgninger. Arbeidet med å få hele det norske folk til å ta stilling til organdonasjon er krevende og kostbart. Men at Norge er et «uland» når det gjelder organdonasjon er vi ikke helt enige i. Tvert i mot, Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder donasjonsrater og transplantasjon. Vi har relativt korte køer, og et system som fungerer godt. Når det gjelder donorregister, så har ikke forskning påvist noen sammenheng mellom register og donasjonsrater. Ordningen i Norge fungerer veldig bra. Og så er det gode nyheter på gang: Med den nye transplantasjonloven, så kan 16-åringer nå, helt på egenhånd, gi samtykke til organdonasjon. Det er mye engasjert ungdom der ute, som er opptatt av organdonasjon, som vi mener fortjener å kunne bestemme dette selv.

   Mvh;

   Aleksander Sekowski
   informasjonskonsulent
   Stiftelsen Organdonasjon

 2. Jan Erik sier:

  Endelig på tide å få fornyet en meget viktig sak! Fantastisk. Har selv vært å hold foredrag på skole i Drammen, og ble veldig godt tatt i mot, og elevene var flinke og spurte om forskjellige ting

 3. Har selv donert nyre til min datter-jeg har noen synspunkter-i usa er førerkortet ditt merket med symbol-at du sier ja til organdonasjon–jeg tenker også at alle som ikke skriftlig har reservert seg mot donasjon,har sagt ja til og donere organer-altså motsatt veg-. Også ute i felten kan mye gjøres,at ambulansepersonell har opplæring og at det er utstyr i ambulansen til og ta vare på organer–loven som i dag er vedtatt-står jo allerede i donorkortet-at det er din vilje som gjelder-kanskje på tide med en ny tv kampanje med opplysninger også—-mvh annelise

 4. Ragnar Dahl sier:

  Loven er bra, men kommunikasjon ut til befolkningen er for dårlig. Det bite kjøres intervjuer med de som foreslås til utredning, de som utredes, de som venter og de som har fått et nytt organ. Vi som trenger nye organer bør ikke være den som gjemmer seg i frykt for at noen skal få greie på hvor galt det er. Min opplevelse er at åpenhet gir støtte, økt motivasjon, selv når det ser som mørkest ut. Dette er viktig informasjon til de som tviler eller av andre grunner ikke blir donor. Honnør til organdonasjon.no regjeringen og helsekomiteen.

 5. Inger Meyer sier:

  På mitt amerikanske førerkort står det er donormerke- dette burde kunne innføres på norske førerkort også! Mye enklere enn donorkort.
  Jeg mener at det burde være de som motsetter seg organdonasjon som må bære et kort og ytre ønske om IKKE å være donor.
  Inger

  • Stiftelsen Organdonasjon sier:

   Hei og takk for dine tanker!

   Førerkort er ikke noe vi anbefaler. Det utgis for mange år av gangen, slik at det blir vanskelig å ombestemme seg. Dessuten er det både øvre og nedre aldersgrense for førerkort, og vi mener at det ikke skal koste NOE å si ja til organdonasjon.

   Les mer om førerkort

 6. Linda sier:

  Hvorfor kan man bare donere til familie? Med et slikt register kunne man vært med å redde liv til mennesker man ikke kjenner også, f.eks benmarg eller nyretransplantasjon.

  • Aleksander Sekowski sier:

   Hei.

   Det finnes ikke noen mulighet for dette (altruistisk uspesifisert donasjon av nyre) i Norge. Det kan kun skje etter konkret henvendelse fra lege, på vegne av en i din slekt, eller noen du kjenner. Dette har blant annet med utfordringer rundt anonymitet og utredning å gjøre.

   Les mer om dette i Helsedirektoratets rapport om levende giver

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *