Organdonasjon

Spørsmål og svar om organdonasjon

Hvordan og hvorfor bli organdonor

Hvordan sier jeg ja til organdonasjon?

Det er din vilje som gjelder. Dine nærmeste skal bekrefte denne. Du bør derfor sørge for å informere dine nærmeste om din holdning til organdonasjon nå. Da slipper de å måtte ta denne beslutningen på dine vegne. Du bør også fylle ut et donorkort, som er ment som en bekreftelse på at dine nærmeste er informert. Dette kan du gjøre ved å bruke kortet i brosjyren ”Organdonasjon – redder liv” som du finner på apotek og legekontor, eller laste ned applikasjonen ”donorkort” til din smarttelefon (iPhone, Android og Windows Phone).

På kortet fører du opp navnet på to pårørende som du har informert om ditt standpunkt. I applikasjonen kan du velge disse direkte fra adresseboken i telefonen. De pårørende vil da få en automatisk SMS om dette. Kortet kan også printes. Her finner du donorkortet.

Direktelenke

Hvorfor bli organdonor?

1. Organdonasjon redder liv!
Til enhver tid står det mellom 400 0g 500 mennesker på venteliste for et nytt, livreddende organ. Organdonasjon er for mange eneste utvei fra en dødlig sykdom. Over 11.000 nordmenn har siden oppstarten i 1969 fått et bedre liv, eller unngått døden, takket være denne fantastiske behandlingsformen. En donor kan redde opptil syv liv. Syv mennesker med familie, venner og kolleger. Et reddet liv gleder mange.

2. What comes around goes around.
Ville du takket ja til et nytt organ hvis det kunne redde livet ditt? Organdonasjon er basert på frivillighet og altruisme. Ordningen vil ikke fungere hvis ingen sier ja. Det er faktisk tre ganger større sjanse for at du vil trenge et nytt livreddende organ, enn at du selv blir organdonor. Hvis du er beredt til å motta, bør du også gi.

3. La familien slippe å måtte ta avgjørelsen på dine vegne!
Hvert år opplever mange familier at en av deres nærmeste blir alvorlig skadet i en ulykke eller blir rammet av hjerneblødning eller blodpropp. Blir organdonasjon aktuelt, vil legen spørre de pårørende om hva den avdøde ønsket. Vet man ikke dette, er det opp til de pårørende å ta en avgjørelse. Det er noe mange familier synes er vanskelig. Derfor er det så viktig at du informerer dine nærmeste mens du lever, så de slipper å ta avgjørelsen for deg.

Si JA til organdonasjon idag!

Direktelenke

Hva er donorkort og donorkort-app?

Donorkort er et kort der man opplyser om sitt standpunkt til organdonasjon, og bekrefter at man har tatt samtalen med de pårørende.

I tillegg til å påføre sitt eget navn, må man fylle inn navn og telefonnummer til to av sine nærmeste som man har informert om sitt standpunkt. Kortet bærer man med seg for eksempel i lommeboken. I ulykkestilfelle vil det kunne bidra til at helsepersonell raskt kan komme i kontakt med pårørende. Den beslutning man har tatt skal ikke registreres noe sted. Donorkortet finner du i brosjyren ”Organdonasjon – redder liv” som finnes på apotek og legekontorer. Dessuten kan det skrives ut fra våre nettsider.

Donorkortet kan også lastes ned som applikasjon til din smarttelefon (iPhone, Android og Windows Phone). Denne fungerer på samme måte som papirkortet, og lastes ned i sin respektive app-butikk.

Slik blir du donor.

Direktelenke